Uite cea mai bună dietă de primăvară!
Primăvara, focul digestiv este redus. De aceea sunt recomandate alimentele şi condimentele cu gust picant, amar şi astringent, precum păpădia, salata verde şi multe crudităţi. Evitaţi alimentele cu gust dulce, acru şi sărat.
Se recomandă hrana uşoară, neprelucrată, proaspătă, cum sunt cerealele integrale în cantităţi mici, legumele şi fructele crude. Încercaţi să înlocuiţi dulciurile pe bază de zahăr şi făină albă cu fructele proaspete, salatele de fructe sau cu fructele uscate.
Adăugaţi puţină miere în salatele de fructe şi condimentaţi-le după gust cu scorţişoară, cardamon, rozmarin, nucşoară, cuişoare sau busuioc. Hrana gătită nu trebuie să depăşească 50% din totalul alimentelor consumate într-o zi. Alegeţi conopida, lintea, fasolea, bobul, orzul, năutul şi evitaţi să gătiţi cu ceapă călită. Folosiţi condimente precum cimbrul, chimenul, tarhonul.
E util ca, în fiecare zi, mai ales atunci când e frig afară, pe lângă crudităţi, să consumaţi şi alimente calde sau cu proprietăţi încălzitoare. Maceratele la rece din plantele medicinale, încălzite apoi la 40 de grade, din busuioc, cătină, ghimbir, ienupăr, măceşe sau muşeţel, sunt binevenite în meniul zilnic.
Opt recomandări esenţiale
1. Este indicat ca prima masă a zilei să fie luată după ora 102. Ultima masă a zilei va fi cel târziu la ora 21 (ideal ar fi la ora 19)3. Evitaţi somnul de după masă, pentru că îngreunează digestia şi încetineşte procesele mentale4. Fructele se consumă înainte de masă cu cel puţin 30 de minute5. Fiecare masă trebuie să conţină şi o salată de legume crude6. Nu consumaţi alimente reci, de la frigider7. Evitaţi mâncărurile acre, dulci, uleioase sau grele8. Alimente indicate: caise, cireşe, fructe de pădure, stafide, grepfrut, sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, morcovi, ceapă, ridichi, gulie, păstârnac, ouă (nu mai mult de 3 pe săptămână), lapte de capră, brânză de vaci degresată, ulei de porumb, migdale, floarea-soarelui.