Aşa te aperi de durerile de stomac!
Colita e o inflamaţie a mucoasei colonului, cu caracter acut sau cronic, cauzată de infecţii, paraziţi sau anumite substanţe toxice. Aşa că, dacă ai fost depistat cu această boală trebuie să ţii o dietă specială bazată pe fibre vegetale şi să elimini alimentele grase. De asemenea, trebuie să limitezi cantitatea de lapte şi de crudităţi.
Măsuri de protecţie
- evită stresul; - nu fuma, nu bea alcool sau băuturi prea reci;- consumă o cantitate suficientă de lichide;- evită mesele copioase şi ingestia rapidă;- stabileşte-ţi un orar fix pentru alimentaţie; - încearcă să ai o activitate fizică regulată;- de câte ori ai ocazia, fă băi calde.
Ce trebuie să eviţi
- alimentele bogate în reziduuri care balonează (fructe crude în cantităţi mari, legume);- alimentele preparate cu grăsime în exces (vegetală şi animală);- băuturile carbogazoase sau răcoritoare sintetice (balonează şi produc diaree);- alimentele bogate în lactoză (laptele), sau cu potenţial laxativ (cafea);- alimentele iritante (usturoi, hrean, ardei iute, chili, hot ketchup);- alimentele acide sau care fermentează (bulion, brânzeturi fermentate), alimente greu de digerat; - supe instant, sosuri cu întăritori de gust. Evitaţi ingredientele sintetice (glutamatul de sodiu din vegeta sau sosuri) care irită foarte tare intestinul.
Alimente indicate
Pâine prăjită, orez, griş, brânză de vaci, ceapă, morcov, banane, afine, coarne, castane, mere rase, gutui, mure, o linguriţă de ulei presat la rece, puţină sare, caş, ceai îndulcit cu glucoză pulbere. Sunt permise piureurile de cereale şi legumele, mai ales cartofii, cu unt. Se permite şi sucul de morcovi (un pahar pe zi). Lichidele trebuie consumate din belşug, dar cu înghiţituri mici, trebuie să fie întotdeauna calde, colita provocând deshidratare.