6 metode naturale care îţi redau energia
Când ai o stare permanentă de oboseală, traversezi o perioadă stresantă şi eşti foarte solicitat la locul de muncă, un simplu somn de noapte nu te poate pune complet pe picioare. Pe termen lung, ca stil de viaţă, ai avea nevoie să înveţi câteva tehnici de relaxare şi să ştii de unde să-ţi iei energia.
Cristina Eremia, life & career coach, ne-a dat câteva sfaturi în cadrul evenimentului de lansare a unui supliment pe bază de magneziu, supliment care şi el este de ajutor în tratarea oboselii şi a stresului.
Dă-ţi cu apă pe faţă când eşti stresat sau obosit. Senzaţia de răcoare scade temperatura facială, calmează tensiunea intracraniană. Imediat vei simţi un efect de relaxare şi limpezire mentală. Stropeşte cu apă rece şi încheieturile mâinilor şi în spatele lobului urechii - zone puternic vascularizate a căror răcorire revigorează organismulul.
Fă-ţi un automasaj. Facial, cranian, al mâinilor (dacă eşti la birou), sau pe picioare, spate, abdomen (acasă), masajul detensionează muşchii şi îţi redă starea de bine. În condiţii de stres, muşchii blochează sau diminuează fluxul normal al sângelui, iar ţesutul muscular nu mai e hrănit corespunzător şi nici creierul irigat suficient.
Fă mişcare. Pe principiul „cui pe cui se scoate", mişcarea moderată te ajută să te simţi mai bine. E o altă formă de a pune sângele în mişcare şi de a oxigena creierul. Nu trebuie să-ţi faci neapărat abonament la sală. Câteva exerciţii făcute acasă sunt suficiente.
Respiră profund, lent şi ritmic. Oferă-ţi 15 minute de pauză, stai drept, cu ochii închişi, o mână pe abdomen, şi simte cum intră aerul în plămâni. Respiraţia lentă scade ritmul bătăilor inimii şi implicit presiunea sangvină, diminuând stresul. În plus, dacă nu ştiai, eliberăm 70% din toxine prin respiraţie.
Dacă nu respiri suficient aer curat, nu permiţi o bună oxigenare a creierului. Aeriseşte des încăperea în care stai, fie că eşti acasă sau la serviciu. Şi, din când în când, fă o plimbare în parc. Cantitatea de serotonină din corp (hormonul fericirii) depinde de nivelul oxigenului inspirat.
Nu uita să bei apă! Potrivit cercetărilor, unul dintre factorii principali care provoacă oboseală este deshidratarea. Efectele sunt scăderea metabolismului sau diminuarea forţei musculare. Cu două căni de apă şi o pauză de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum şi simptomele de oboseală sau dureri articulare.
Contemplă o lumânare sau un acvariu cu peşti. Ajută la relaxarea mentală. Când te uiţi la lumânare, poţi să-ţi imaginezi că arzi tot ce ai dori să elimini din viaţa ta. Efectul e liniştitor şi calmant. La fel de calmant e şi să te uiţi la peştişori. Studiile au arătat că această practică poate scădea presiunea sangvină şi reduce nivelul de stres.