Află la ce te expui când nu faci mişcare!

Ultima actualizare:

    Activitatea musculară ajută la pomparea sângelui şi la oxigenarea creierului.
Activitatea musculară ajută la pomparea sângelui şi la oxigenarea creierului.

Cred că toţi ştim că a sta prea mult, în şezut, nu ne face bine. Dar ce anume se întâmplă cu corpul nostru când petrecem prea mult în faţa televizorului sau a calculatorului? Experţii spun că există un lanţ vicios, care face ca problemele să se declanşeze de la cap la degetul mare.

Probleme cu inima. Muşchii ard mai puţină grăsime, iar sângele circulă mult mai lent prin vasele sanguine permiţând astfel acizilor graşi să formeze cheaguri periculoase pentru inimă. Astfel statul în şezut, o perioadă lungă de timp, este răspunzător de presiunea sângelui şi de colesterolul crescut. De aceea persoanele sedentare sunt de două ori mai predispuse la boli cardiovasculare decât cele active.

Hiperproductivitatea pancreasului. Pancreasul produce insulină, un hormon care micşorează nivelul glucozei din sânge şi o transportă spre celule pentru a fi transformată în energie. Dar celulele muşchilor inactive nu răspund prompt la insulină, astfel încât pancreasul va produce din ce în ce mai mult, fapt ce poate conduce la diabet sau alte boli.

Cancer de colon. Studiile au făcut legătura şi între statul în şezut şi riscul de cancer de colon, de sân şi de endometru. Motivul nu este foarte clar, dar una dintre teorii este că excesul de insulină încurajeză creşterea celulară. Alt aspect ar fi mişcarea obişnuită care sprijină antioxidanţii naturali să distrugă celulele.

Degenerare musculară. Când stam în picioare, ne mişcăm sau stăm jos cu spatele drept, muşchii abdominali ne menţin în poziţie verticală. Dar când lâncezim într-un scaun, ei sunt nefolosiţi.

Muşchii tensionaţi ai spatelui şi cei nelucraţi ai abdomenului vor duce în timp la o poziţie neanatomică a coloanei vertebrale formând aşa numita cocoaşă.

De asemenea şoldurile flexibile ne ajută să ne balansăm, dar sedentarii îşi folosesc prea puţin muşchii şoldurilor astfel încât aceştia devin rigizi.

Iar în timp pot limita chiar amplitudinea mişcărilor şi a modului de a păşi. Studiile au demonstrat că aceasta este şi una dintre principalele cauze pentru care oamenii mai în vârstă au tendinţa să cadă. Un alt efect negative se înregistreză şi în cazul muşchilor fesieri, pe care statul pe scaun îi distruge în totalitate. Astfel putem ajunge să avem probleme cu stabilitatea, cu abilitatea de a împinge şi de a păşi.

Minte înceţoşată. Activitatea musculară ajută la pomparea sângelui şi la oxigenarea creierului. Dar când suntem sedentari, tot organismul încetineşte inclusive funcţiile creierului.

Probleme cu circulaţia la picioare. Statul în şezut, mai mult de opt ore, încetineşte circulaţia sângelui şi acesta nu mai ajunge cum trebuie în picioare. Iar de aici apar probleme precum: glezne umflate şi vene varicoase până la cheaguri de sânge pe vene şi artere, această afecţiune fiind cunoscută sub denumirea de tromboză. 

Gât încordat. Dacă obişnuim să ne petrecem toată ziua doar în faţa biroului, mişcând gâtul stânga dreapta pentru a folosi tastatura calculatorului sau aplecându-ne capul pentru a susţine telefonul în timp ce scriem ceva, riscăm o încordare permanentă.

Oase moi. Activităţile, precum mer­sul pe jos sau alergatul stimulează oasele şoldurilor şi membrelor inferioare să crească mai puternice, mai dense şi mai tari. Specialiştii vorbesc tot mai mult de legătura dintre lipsa de activitate şi osteoporoză.

Coloană vertebrală inflexibilă. Când facem mişcare, discurile moi dintre vertebre se extind şi se contractă ca un burete, absorbind sângele proaspăt şi hrana. Dar atunci când stăm nemişcaţi, o perioadă îndelungată, discurile sunt strivite la întâmplare. Colagenul le întăreşte ajutând la sprijinirea tendoanelor şi ligamentelor. Sedentarismul creşte riscul apariţiei  herniei de disc. Cei doi muşchi pereche numiţi Psoas traversează cavitatea abdominală şi, când se contractă, împing, în faţă, parte superioară a coloanei vertebrale. Astfel toată greutatea corpului se va sprijini pe oasele şezutului, în loc să fie distribuită pe arcul coloanei vertebrale.

simeon stalpnicul png

Învaţă poziţia corectă la birou!

Dacă suntem nevoiţi să stăm la calculator trebuie să o facem cât se poate de corect.

Astfel:nu ne aplecăm înainte; umerii relaxaţi; mâinile pe lângă corp; coatele îndoite la 90 de grade; spatele trebuie să fie sprijinit de spătarul scaunului; picioarele pe podea

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net