Totul despre ortorexia nervoasă, o afecţiune recentă, dar tot mai extinsă
De cele mai multe ori, de la teorie la practică, drumul ales de semenii noştri este diferit. Îndeosebi sunt îngrijorătoare principiile de viaţă şi preferinţele gastronomice ale unor persoane din anturajul nostru, care depăşesc graniţa normalităţii.
În ultima vreme, reprezentanţii Centrului Naţional de Afecţiuni Alimentare din Marea Britanie au atras atenţia asupra acestui aspect, după ce au identificat şi printre femei, dar şi printre bărbaţi o obsesie pentru un stil de viaţă sănătos, împins la extrem.
Pentru a scăpa de povara kilogramelor în exces, multe persoane elimină din alimentaţia zilnică grupe importante de nutrienţi, optând pentru o singură categorie de nutrienţi, metodă care predispune la malnutriţie. În plus, aceste persoane fac abuz şi de exerciţii fizice şi nu se odihnesc suficient. .
Referindu-se la această categorie de persoane dornice să urmeze un regim de viaţă de acest fel, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că această categorie de bolnavi se tratează prin psihoterapie şi prin remedii naturiste.
Ortorexia nervoasă, o problemă socială
Problema ortorexiei nervoase a fost abordată pentru prima dată de dr. Steven Bratman din Colorado, care a menţionat că această afecţiune este şi o problemă socială.
El a clasificat ortorexia nervoasă drept o obsesie nesănătoasă de a mânca doar alimente naturale, pure. Problema aceasta nu este numai de natură psihică.
Ortorexicul urmează un regim alimentar restrictiv, iar malnutriţia severă poate culmina cu moartea acestuia prin înfometare. Şi pe plan social, obsesia ortorexicului are urmări nedorite.
Acesta nu se mai concentrează asupra priorităţilor profesionale şi familiale. El îşi petrece timpul alegându-şi alimentele pure pentru ziua respectivă. Din păcate, ortorexicul suspectează şi laptele, şi fructele procurate de la producătorii particulari ca fiind impure. In opinia sa, aceste alimente au venit în contact, într-un fel sau altul, cu substanţe chimice.
Ortorexia apare pe fond nervos, ca şi cunoscutele tulburări alimentare: anorexia şi bulimia.
Anorexia este răspândită, mai ales, în rândul femeilor tinere, preocupate să afişeze o siluetă impecabilă, chiar dacă profesia nu le impune acest lucru. Anorexicele se confruntă, deseori, cu crize de personalitate şi îşi provoacă starea de greaţă pentru a elimina alimentele îngurgitate prin vomă.
Efectele anorexiei sunt nedorite pe plan fizic, deoarece intervin tulburările hormonale, iar imunitatea lor scade în mod dramatic. Cealaltă tulburare alimentară, bulimia, se dezvoltă, de obicei, în urma unui stres puternic. Persoana în cauză nu se poate abţine şi mănâncă foarte mult, în ritm alert, necontrolat. Aceste excese sunt urmate, de asemenea, de stări de vomă şi de disconfortul fizic şi psihic.
Spre deosebire de anorexici şi de bulimici, mereu preocupaţi de siluetă, ortorexicii se gândesc la sănătatea lor la modul absolut.
Ce spun specialiştii despre această afecţiune recentă
Ortorexicul se izolează de prieteni şi de anturaj. El îşi îndreaptă întreaga atenţie asupra dietei cotidiene şi este suspicios în privinţa purităţii oricărui aliment pe care-l consumă. Preocuparea pentru menţinerea stării de sănătate este firească. Totuşi, atunci când o persoană este sufocată de tabieturi obsesive, de suspiciuni privind sursa alimentelor sau, şi mai rău, când se înfometează, dacă nu găseşte ceea ce şi-a propus să mănânce, avem în preajma noastră, un ortorexic.
Paşi spre vindecare
Nutriţioniştii recomandă introducerea treptată în dietă a alimentelor eliminate din motive subiective. Totodată, remediile naturiste contribuie şi ele la îmbunătăţirea stării de sănătate.
Remedii pentru bolnavii de ortorexie
Cum se prepară, cum se administrează
Foarte eficientă pentru starea de linişte a bolnavului este Pasta de sunătoare cu miere. Pentru prepararea acestui remediu este nevoie de următoarele ingrediente: 100 g flori de sunătoare, 10o mg de miere şi 100 ml ulei de măsline. Ingredientele se amestecă bine într-un vas smălţuit şi se păstrează la frigider. Se consumă câte trei linguriţe pe zi, între mese.
Un tonic foarte bun pentru sistemul nervos este Siropul de propolis. Acest leac se prepară din 50 g propolis, 200 ml apă şi 50 g miere. Propolisul, bine curăţat, se pune într-un vas smălţuit cu apă şi se fierbe într-un vas acoperit, la foc moale, până când lichidul scade la jumătate. Lichidul se strecoară prin tihon, după care se adaugă mierea.
Compoziţia se amestecă bine, cu o lingură de lemn , până când aceasta se omogenizează, cât timp este călduţă. Siropul se toarnă în sticle închise la culoare. Bolnavului i se administrează patru până la 6 linguriţe pe zi.
Familia ortorexicului are grijă să-i alcătuiască, în fiecare zi un meniu bogat în salate de crudităţi care să conţină mere, morcovi şi salată verde. Peştele slab şi brânza degresată, alimente bogate în proteine, sunt şi ele binevenite. Această dietă trebuie urmată timp de trei săptămâni. În continuare, regimul bolnavului trebuie completat cu alimente pe care acesta le-a preferat multă vreme, înainte de a se îmbolnăvi.
.