Pătrunjelul, bun pentru digestie!
Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, specialist în medicina tradiţională indiană, ne spune cum putem învinge una din cauzele principale ale bolilor şi ale îmbătrânirii premature: constipaţia.
Constipaţia reprezintă o sursă sigură şi periculoasă de autointoxicare! Otrăvurile care se produc prin stagnarea şi putrefacţia materiilor fecale pătrund foarte uşor prin membranele extrem de subţiri care separă intestinul gros de vasele de sânge. Printre cauzele constipaţiei se numără sedentarismul, alimentaţia săracă în fibre, stresul, schimbările de mediu, traumele emoţionale.
Medicamente din natură
Dacă suferiţi de constipaţie, trebuie să consumaţi, pe cât posibil, alimente în stare crudă.Cereale: grâu încolţit, tărâţe de grâu, secară, orz verde.Fructe: nuci, prune uscate, lămâi, mandarine, struguri, smochine, portocale, mere.Legume şi leguminoase: pătrunjel, tomate, sfeclă roşie, anghinare, arpagic, cartofi, ceapă, hrean, morcovi, ridichi, păstârnac, ţelină, varză, usturoi, mazăre verde. Uleiurile indicate sunt de floarea soarelui, de măsline, de ricin, şi de susan. De asemenea, mierea reprezintă un medicament miraculos împotriva constipaţiei.
Condimente recomandate
Condimentele îmbunătăţesc considerabil digestia. Aceste plante se macină şi se adaugă din belşug în mâncăruri, numai după ce acestea au fost luate de pe foc. Atenţie: evitaţi condimentele foarte picante (ardeiul iute), sarea în exces şi condimentele cu adaos sintetic (de tip vegeta).
Iată câteva amestecuri:
* busuioc, sovârf (oregano), cimbrişor (sau cimbru), nucşoară, ţelină, leuştean, chimen, coriandru, şofran.* ienupăr, măghiran, dafin, mărar, tarhon* mentă, cuişoare, scorţişoară, rozmarin, fenicul, ghimbir, cardamon.