Să protejăm conservele din fructele de pădure
Însă, conservele preparate din aceste fructe îşi pierd din valoarea terapeutică dacă, după preparare, nu sunt depozitate în spaţii corespunzătoare. De exemplu, cantitatea de antocianine din gemul de afine scade în medie cu 23 % după două luni de depozitare la temperatura camerei, iar gemul preparat din fragi pierde 12 % din cantitatea de flavonoizi, după şase luni de depozitare într-un dulap închis.
Cercetătorii de la Universitatea din Arkansas ( SUA) au ajuns la această concluzie, după studii laborioase. Preocupaţi de acest neajuns, specialiştii prestigioasei instituţii recomandă şi soluţii prin care să beneficiem un timp îndelungat de efectele antioxidanţilor conţinuţi de conservele preparate din fructele de pădure. În această privinţă, realizatorii studiului susţin că trebuie să depozităm borcanele cu gem în frigider, înainte de a le deschide. O altă soluţie ar fi să ne aprovizionăm cu astfel de gemuri, de la surse autorizate, dar produsele cumpărate să nu conţină zahăr. Să profităm de pe urma acestei descoperiri, ţinînd seama de recomandările specialiştilor americani.