Spune-mi cum arăţi ca să îţi spun ce să mănânci!
Mănânci la întâmplare fără să te gândeşti la consecinţe? Specialistul Click! dr.Ovidiu Chiş îţi spune de ce trebuie să ţii cont pentru a preveni dezechilibrele alimentare şi ce trebuie să mănânci în funcţie de tipul constituţional.
Tipul constituţional cu aspectul fizic subţire, slab; cu vitalitate mică, rezistenţă mică la efort şi la boli, ten alb-gri.
Alimente indicate: mâncăruri calde, gătite, hrănitoare: lactate, ouă, fructe dulci, legume gătite, cereale (grâu, orez), seminţe şi nuci.
Condimente indicate: lemn dulce, vanilie, nucă de cocos, lămâie, sumac, măcriş, şovârf (oregano), cimbru, tarhon, ţelină, usuroi, pătrunjel, leurdă, scorţişoară, coriandru, cătină şi nucşoară.
Alimente contraindicate: gusturile amar, astringent şi picant în exces; alimente reci, crude, uscate sau congelate, carne de orice tip şi leguminoase. Tipul constituţional cu aspectul fizic mediu, atletic; vitalitate şi rezistenţă medie la efort şi la boli, ten strălucitor, roz sau arămiu.
Alimente indicate: mâncăruri şi băuturi cu efect răcoritor: lapte dulce, unt şi lactate nesărate, cereale (grâu, orez), fasole, legume dulci şi amare.
Condimente indicate: chimen, coriandru, fenicul, cardamom, salvie, mentă, roiniţă, leuştean, mărar, măghiran, hasmaţuchi, lemn dulce, vanilie, nucă de cocos, anason, rozmarin, turmeric, şofran, frunze de coada şoricelului şi păpădie.
Alimente contraindicate: alimente fierbinţi, prea picante, prea sărate sau acre, cu adaosuri sintetice, fermentate, carne de orice tip, alcool şi ketchup.Tipul constituţional cu aspectul fizic mare şi robust; vitalitate şi rezistenţă mare la efort şi la boli, ten alb mat, luminous şi piele groasă.
Alimente indicate: mâncăruri calde şi uşoare, multe crudităţi, legume şi fructe proaspete, în special picante şi amare, fructe uscate, cereale (hrişcă, porumb, orz, mei) şi leguminoase (fasole, soia).
Condimente indicate: ghimbir, muştar, piper, cayene, usturoi, hrean, cuişoare, obligeană, dafin, busuioc, şovârf (oregano), cimbru, tarhon, ţelină, pătrunjel, leurdă, scorţişoară, turmeric, şofran, frunze de coada şoricelului şi păpădie.
Alimente contraindicate: prea mult dulce, acru, sărat; mâncăruri grele, reci şi grase, produse de cofetărie, patiserie, panificaţie, carne de orice tip, paste făinoase, făină albă, cartofi prăjiţi, zahăr şi lactate.