Ce secrete nutrive ascund cerealele integrale
Alternativă. Grâul, hrişca, secara, orezul brun, meiul şi porumbul, bogate în substanţe nutritive, sunt principale surse de energie pentru organism.
Majoritatea nutriţioniştilor apreciază rolul benefic al cerealelor integrale asupra greutăţii corporale. Consumate la micul dejun, aceste tonice aduc organismului numeroase beneficii.
Cerealele integrale, nerafinate, adună în structura bobului principii nutritive bune pentru sănătatea noastră. Prin conţinutul mare de fibre şi prin absenţa colesterolului, consumul de cereale scade indexul glicemic, accelerează tranzitul intestinal şi modifică microflora intestinală. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în nutriţie şi fitoterapie, apreciază că aceste efecte anti grăsime contribuie la scăderea în greutate şi la diminuarea glicemiei, prevenind astfel apariţia cancerului de colon.
Mai mult, cerealele integrale, adevărate super-alimente, deşi sunt sărace în grăsimi şi colesterol, conţin: acizi graşi esenţiali, o cantitate importantă de fosfor (sub formă de acid fitic, element esenţial anticancerigen) şi vitamine din complexul B.
Cerealele integrale „-leac" pentru siluetă
Mulţi nutriţionişti consideră că un mic dejun este sănătos şi echilibrat când conţine şi cereale integrale. De exemplu, dr. Won Song de la Universitatea din Michigan, a studiat efectul consumului de cereale integrale la micul dejun asupra greutăţii corporale.Cercetătorul american a menţionat că femeile nefumătoare şi cele care practică un sport sunt mari amatoare să consume cereale dimineaţa.
Doctorul Won Song crede că, pentru subieţii săi, riscul de a se îngrăşa este cu 30 % mai mic în comparaţie cu femeile care nu mănâncă nimic la micul dejun. Explicaţia sa este convingătoare: persoanele amatoare de cereale consumă mai multe fibre şi mai puţine grăsimi în timpul zilei. Dar efectul acesta nu se remarcă la bărbaţi. Aceşti şi-au menţinut greutatea, indiferent de ora la care au degustat cerealele. La aceeaşi concluzie a ajuns şi profesorul Walter Willett de la Universitatea Harvard din Boston. El a demonstrat că pentru femeile care consumă cereale la micul dejun riscul de a deveni supraponderale este de două ori mai mic decât cele care exclud acest aliment la meniul micului dejun.
Grâul, o cereală foarte sănătoasă, conţine aproape toate oligoelementele şi foarte multe vitamine; în fruntea topului se remarcă vitaminele B6 şi B12.
Datorită proprietăţilor sale nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante şi sedative, terapia cu grâu este benefică în peste 60 de afecţiuni, începând cu cele cardiace până la cancere şi tuberculoză. Dar dr.Gillian Mc.Keith, medic nutriţionist, directoarea renumitei Mc.Keith Clinic din Londra, recomandă un consum moderat de grâu sau înlocuirea acestuia cu alte cereale. Excesul grâului în dietă poate avea un efect negativ asupra sângelui şi a organelor interne.
Crupele de hrişcă sunt bogate în minerale sănătoase (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc), proteine, bioflavonoide care îmbunătăţesc circulaţia şi rezistenţa vaselor sanguine. Pentru cei care fac alergie la grâu, Are proprietăţi energizante, nutritive şi este un protector vascular.
Datorită substanţelor energizante şi nutrive, secara este benefică în tratamentul a peste 30 de afecţiuni. Specialiştii o recomandă diabeticilor. De asemenea, ateroscleroza şi maladiile vasculare au o incidenţă mai scăzută la cei care consumă, frecvent, pâine de secară.
Orezul este, după grâu, cea mai cultivată cereală din lume. Orezul brun are efecte benefice asupra sistemului nervos, a celui digestiv, dar şi în hipertensiunea arterială, în angină şi în insuficienţa renală. Spre deosebire de orezul alb, cel brun conţine mai multe fibre, vitamine (A, B1, B2, B6, B8, minerale ( mai ales fosfor, calciu, magneziu, zinc) şi mai puţin zahăr.
Meiul este cunoscut pentru conţinutul său de proteine, la egalitate cu cel al grâului. Numeroasele substanţe nutritive-săruri minerale, acizi şi vitamina A- îl recomandă într-o serie de afecţiuni, începând cu cele pulmonare, renale, digestive şi până la surmenajul pshic şi stările febrile.
Porumbul este o cereală foarte valoroasă din punct de vedere nutriţional. Din compoziţia sa nu lipsesc minerale esenţiale pentru organism( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, zinc) şi vitamine (din complexul B alături de C, E, F şi K.). De la porumb se valorifică: mătasea (recomandată în afecţiuni renale, cardiace, obezitate, vezică urinară, făina de porumb (sub formă de mămăliguţă şi alte produse de panificaţie, foarte hrănitoare) şi uleiul din germeni de porumb, recomandat bolnavilor cu ateroscleroză şi colestrolul ridicat.
Reţeta săptămânii
Cerealele integrale trebuie pregătite cât mai simplu. Derivatele lor-fulgi, pâinea cu cereale, germenii şi pastele de grâu integral trebuie asezonate cu iaurt sau sucuri de tomate. Când aceste produse au o culoare cafenie demonstrează că nu au fost procesate termic mult timp.
Supă de vară cu porumb dulce
Timp de preparare : 40 de minute
Calorii : 90/porţia
Ingrediente: 300 g porumb dulce, un ou, un dovlecel, un morcov, 2 roşii, o linguriţă de mentă uscată, 6 linguri ulei de măsline.Preparare : Fierbeţi apa şi adăugaţi zarzavatul curăţat şi tăiat cubuleţe. După ce apa începe să clocotească, adăugaţi porumbul. Lăsaţi să fiarbă supa la foc mic. Bateţi bine oul până se face spumă. Când toate ingredientele au fiert, picuraţi cu lingura oul până se încheagă sub formă de firicele care seamănă cu fideaua. Luaţi oala de pe foc şi adăugaţi uleiul şi menta mărunţită.