Vom avea stomatolog la toate unităţile de primiri urgenţe

Ultima actualizare:

Investigaţiile gravidelor, gratuite

Medicii de familie vor lua în evidenţă, încă din primul trimestru de sarcină, gravidele. Le vor supraveghea lunar, până la o lună după naştere. Gravidele vor avea garantate 8 consultaţii la medicul de familie, pe parcursul sarcinii, iar toate investigaţiile şi tratamentele vor fi asigurate gratuit până la o lună după naştere.

Îngrijirile pentru bolnavii în stadiu terminal, asigurate de stat

Potrivit proiectului, statul se angajează să asigure pacienţilor cu probleme de sănătate mintală vizite la domiciliu, monitorizarea evoluţiei bolii şi terapie comportamentală. De asemenea, se vor asigura servicii de îngrijire paliativă pentru pacienţii aflaţi în stadiul terminal al unei boli.

Ce servicii vom primi la medicul de familie?

Serviciile primite în cabinetul medicului de familie, care intră în pachetul de bază, vor fi următoarele:

* consultaţii preventive o dată pe an la copiii între 4 şi 18 ani;* două consultaţii succesive pentru persoanele sănătoase, între 18 şi 39 de ani, o dată la trei ani;* trei consultaţii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani;* pentru pacienţii cu risc înalt de boală cardio-vasculară, cu diabet tip 2, boală pulmonară obstructivă cronică, depresie şi sindrom anxios se vor asigura, la început, 3-4 consultaţii pe an şi apoi 1-2 consultaţii anuale, în perioada monitorizării bolii;* pacienţii cu boli nou apărute, în episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultaţii la medicul de familie/episod şi 1- 4 analize;* eliberarea actelor privind starea de sănătate (concediu medical, reţete, scutiri pentru copii) sunt incluse în acest pachet dacă pacientul se află pe lista respectivului medic de familie.

Consultaţiile de care vom beneficia la policlinică

În majoritatea cazurilor, pachetul de bază va garanta 4 consultaţii/an pentru faza cronică a bolii şi 2 consultaţii (iniţială şi de control) pentru faza acută. Important de ştiut este faptul că în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pachetul de bază va asigura o consultaţie la fiecare două luni într-o policlinică (în ambulatoriu), efectuarea tratamentelor şi investigaţiilor necesare în cadrul spitalizării de zi şi toate tratamentele şi intervenţiile chirurgicale necesare şi oferite în cadrul Programului Naţional de Oncologie.De asemenea, vor fi asigurate 82 de analize şi proceduri, dacă acestea sunt efectuate în policlinică. De pildă: endoscopii, colonoscopii, îndepărtarea corpilor străini de pe cornee, biopsia de col uterin, distrucţii de papiloame genitale, reduceri şi imobilizări de fracturi.

Internările în spitale vor fi limitate

Pachetul de bază va cuprinde la nivelul spitalului următoarele servicii:

* spitalizarea de zi, care nu durează mai mult de 12 ore şi se realizează, de obicei, pentru investigaţii/tratamente invazive, cu potenţial de risc sau care nu pot fi realizate în ambulatoriu din cauza lipsei medicilor sau a aparaturii. Aici , intră: radioterapia, chimioterapia (dar nu pe o durată mai mare de 6 ore), dializa, terapia complexă pentru pacienţii cu afecţiuni psihiatrice, intervenţii chirurgicale care nu necesită o internare mai mare de 12/24 ore;

* limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie. Astfel, s-au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, anemia, malnutriţia, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, guşa şi hipertensiune arterială.

O altă prevedere se referă la faptul că toate unităţile de primiri urgenţe vor avea un stomatolog care să acorde serviciile prevăzute în pachet (orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces şi de sigilarea dintelui cariat la copil).

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net