Ce este corect şi ce nu despre igiena intimă
Orice femeie are noţiuni de bază privind igiena intimă, dar în unele cazuri putem vorbi încă de lipsa de informare privind modul de îngrijire corect a zonei intimei. Medicul ginecolog Silviu Istoc ne-a dezvăluit câteva mituri despre igiena intimă şi a oferit răspunsuri la cele mai cunoscute întrebări pe această temă... delicată.
Modul în care ne îngrijim zona intimă depinde foarte mult de educaţia pe care o avem în acest sens. Igiena intimă este în continuare un subiect tabu, de aceea apar numeroase cazuri în care este descoperită lipsa de informare corectă în legătură cu acest obicei. Prin urmare, o rutină greşită considerată normală poate duce la probleme de sănătate grave care pot influenţa de viaţa cuplu şi nu numai.
Doctorul Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie (www.dristoc.ro) atrage atenţia că „Igiena intimă necorespunzătoare duce la infecţii vaginale şi ale colului uterin destul de serioase şi, uneori, dificil de tratat. De exemplu, vaginitele cauzate de germeni precum streptococul, stafilococul sau Escherichia coli apar de multe ori ca urmare a igienei precare sau a neglijenţei, în sensul nefolosirii unor produse special concepute pentru îngrijirea intimă sau a toaletei intime, altfel decât din faţă către spate. O altă greşeală este dată de spălăturile vaginale, care, atenţie, se fac numai la recomandarea medicului, cu medicamentele indicate de acesta şi doar în cazul unor afecţiuni ginecologice, nicidecum în cazul persoanelor sănătoase. Ţineţi minte că un vagin sănătos nu trebuie dezinfectat cu diverse substanţe şi nici spălat cu săpun, mai ales că irigatoarele şi săpunurile din comerţ pot cauza inflamaţii. La fel de nocive sunt şi parfumurile chimice care nu fac altceva decât să irite zona intimă, aşa că păstraţi mirosul natural al zonei intime şi veţi avea de câştigat".
Care sunt mai bune, şerveţelele umede sau cele uscate?
În fabricarea şerveţelelor umede se foloseşte alcoolul, pentru a proteja zona intimă de bacterii şi germeni. Aceasta determină sterilizarea aproape integrală a acestei zone, ceea ce înseamnă că şi flora bacteriană benefică este afectată.
Aceasta înseamnă vulnerabilizarea zonei intime în faţa bacteriilor şi distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigură în mod natural.