Terapia cu inhalaţii, bună în sezonul rece
Vremea rece începe să-şi arate adevărata faţă! Specialistul Click! Dr.Ovidiu Chiş îţi spune cum să ţii sub control infecţiile respiratorii prin terapia cu inhalaţii.
Această metodă se face cu vaporii ce provin de la infuzii de plante medicinale sau uleiuri volatile. E bună pentru tratamentul bronşitei, a tusei, pentru eliminarea secreţiilor nazale, pentru dureri sau gât inflamat, sinuzită, otită etc.
Cum procedezi corect? Se prepară doi litri de infuzie de plante medicinale (cele mai la îndemână sunt cimbru şi busuiocul), care pentru inhalaţie se prepară ceva mai concentrată decât pentru băut. Te aşezi cu un prosop mare deasupra capului şi începi să inspiri atât pe nas cât şi pe gură. Se inspiră aburul infuziei timp de 10 minute. După ce ai terminat îţi ştergi faţa şi îţi înveleşti gâtul cu un fular. Nu este bine să ieşi afară în frig imediat după inhalaţie ci numai după o oră.
Inhalaţia cu uleiuri volatile. Într-un vas cu 2 litri de apă clocotită se pun 2-6 picături de uleiuri volatile de eucalipt, salvie, lavandă sau brad. Te aşezi ca în procedura anterioară şi respiri profund. Procedura trebuie să dureze 8-10 minute.
Aromoterapia. O variantă uşoară, dar care nu implică folosirea aburului este aromoterapia. Pentru tratamentul afecţiunilor tractului respirator, se poate folosi aromo-terapia cu uleiuri volatile de lavandă, brad, pin, cimbru, salvie, eucalipt sau busuioc. Aceste plante au un efect puternic şi asupra sistemului nervos, relaxându-te şi contribuind la diminuarea stresului. Dacă se pulverizează uleiurile aromate în atmosferă, efectul este rapid, starea psihică se poate schimba foarte uşor, sub puternicul efect al aromei.