9 modificări privind călătoriile cu avionul

Ultima actualizare:

    Foto: INQUAM
Foto: INQUAM

Pasagerii vor purta măşti de la intrarea în aeroportul de plecare până la ieşirea din aeroportul de destinaţie, însoţitorii nu vor mai avea voie să intre în aeroport decât în cazuri excepţionale, iar temperatura ridicată nu va fi un motiv întemeiat pentru a refuza urcarea pasagerului în avion. Toate aceste reguli, plus multe altele, se regăsesc în protocolul întocmit de Agenţia Europeană de Siguranţă în Aviaţie (EASA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) pentru călătoriile cu avionul.

Pe 21 mai 2020, Agenţia Europeană de Siguranţă în Aviaţie (EASA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au emis un ghid, „COVID-19 Aviation Health Safety Protocol”, adică un set de reguli privind călătoriile cu avionul în timpul pandemiei COVID-19, informează hotnews.ro. Ghidul este valabil pentru ţările din UE, dar, cu siguranţă, vom avea parte de reglementări similare în toată lumea. E de ajuns să răsfoieşti documentul ca să înţelegi că intrăm într-o nouă eră a călătoriilor cu avionul. Aşa cum s-au schimbat multe după atentatele din 11 septembrie 2001, la fel de multe se vor schimba şi acum.

  • În primul rând, se face apel la bun simţ. De pildă, nu se impune companiilor aeriene să vândă mai puţine bilete, astfel încât zborurile să nu mai poată fi rentabile, dar se recomandă ca distanţarea fizică să fie respectată acolo unde este posibil. 
  • Termoscanarea nu se va face pe toate aeroporturile. În plus, cele două instituţii europene recunosc limitele termoscanării pasagerilor. Dacă, să zicem, pasagerul are peste 38 de grade nu este poftit pe uşă afară, se mai face o dată verificarea temperaturii, apoi omul este îndrumat către un control de specialitate, tot în aeroport. Nu se pleacă din start de la premiaa că pasagerul cu temperatura ridicată e bolnav de COVID-19.
  • Principiul de bază este că persoanele cu simptome de COVID-19 trebuie descurajate să ajungă la aeroport. Cum se face acest lucru? Una dintre recomandările făcute de EASA/ECDC companiilor aeriene este să ramburseze contravaloarea biletului pasagerului care dovedeşte, pe baza unui certificat medical, că este confirmat cu COVID-19. Rambursarea se face cu până la 6 ore înainte de zbor.
  • De asemenea, companiile aeriene trebuie să-şi informeze pasagerii în legătură cu simptomele COVID-19, înainte ca aceştia să se prezinte la aeroport: când îşi fac check-in-ul online, prin SMS etc. Dar nu cu mai mult de 24 de ore înainte de zbor. 
  • Pasagerii vor completa o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt bolnavi de COVID-19, înainte de a primi boarding pass-ul (biletul de avion). Preferabil este ca această declaraţie să poată fi completată atunci când îşi fac check-in-ul. Pasagerii îşi vor asuma faptul că, dacă mint în această declaraţie, există posibilitatea să nu fie lăsaţi să urce în avion.
  • Fiecare aeroport va avea o persoană anume desemnată pentru a coordona activităţile şi implementarea măsurilor de siguranţă anti-COVID-19.
  • Accesul în aeroporturi va fi permis doar pasagerilor, personalului navigant şi personalului aeroportului. Nu şi persoanelor care însoţesc pasagerii. Prin excepţie, va fi permisă intrarea în aeroporturi a persoanelor care însoţesc pasageri cu dizabilităţi, minori etc. 
  • Pasagerii sunt îndemnaţi să-şi facă check-in online pentru a evita cât mai mult formalităţile de pe aeroport. 
  • Pasagerii vor purta mască de la intrarea în aeroportul de decolare şi până la ieşirea din aeroportul de destinaţie. Excepţii: la controlul de securitate („security checks”) şi la controlul de la frontieră („border control”). De asemenea, sunt exceptate persoanele cu probleme de sănătate dovedibile şi copiii sub 6 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
child 7537716 1280 jpg
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
licensed image jpg
Un deliciu: ciorbiţa  de fasole boabe jpeg
Kate Middleton, Prințul William   GettyImages jpg
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
crima romanca italia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net