Aici se vor face bine inimile copiilor noştri
A pornit ca o necesitate şi a continuat cu un desen pe hârtie. Medicii au visat frumos, iar părinţii au strâns din pumni şi s-au rugat să nu fie doar un vis. Vineri suntem cu toţii părtaşi la înfăptuirea unui miracol. Copiii cu probleme cardiace din toată România au o şansă la viaţă, datorită noii clinici care funcţionează în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.
Se întâmplă şi lucruri frumoase în România. Printre ele se numără şi noua clinică de chirurgie cardiovasculară pentru copii din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Unitatea medicală a fost construită de la zero prin efortul financiar al Primăriei Sectorului 1. Pentru copii şi pentru părinţii lor. Dar şi pentru statisticile reci, care ne spun că nu e uşor să fii copil bolnav în această ţară. Circa 600 de micuţi se nasc sau dezvoltă malformaţii ori insuficienţă cardiacă în fiecare an. Dintre aceştia, doar în jur de o sută sunt operaţi şi trataţi corespunzător, din cauza slabei dotări a spitalelor. De azi, noua clinică oferă o rază de speranţă părinţilor cu copii a căror viaţă atârnă de un fir de aţă.
Clădirea are patru etaje şi poate găzdui 85 de copii simultan. La parter vor funcţiona departamentele de primiri urgenţe, diagnostic, internări, cameră de gardă şi laboratoare de analize medicale. La etajele 1 şi 2 se vor face spitalizări pe categorii de vârstă – sugari, preşcolari şi şcolari. Etajul 3 va fi destinat blocului operator pentru chirurgie cardiacă, iar etajul 4 va fi ocupat de un bloc operator pentru neurochirurgie. Fiecare bloc operator va avea câte opt paturi de terapie intensivă.
Primăria a alocat 15,2 milioane € pentru acest proiect. Clinica va asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. „Sănătatea copiilor noştri este lucrul cel mai de preţ. Nimic nu este prea mult atunci când vine vorba de copii. De aceea, mă bucur că Primăria Sectorului 1 a avut un rol decisiv în realizarea acestui proiect”, a declarat primarul Dan Tudorache.
Medicii români specializaţi în neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară vor fi ajutaţi de o echipă de 20 de asistente specializate în Israel. Începând cu 20 octombrie 2016, medici din Israel şi Statele Unite vor efectua intervenţii chirurgicale complexe la copii.
Lucrările au început în 2012
Clinica a fost construită începând cu anul 2012. Atunci, primăria condusă de Andrei Chiliman anunţa că terenul aflat în curtea Spitalului „Grigore Alexandrescu” va fi folosit pentru ridicarea unui centru de specialitate de ultimă generaţie destinat tratării afecţiunilor cardiace la copii. Edilii sectorului 1 au anunţat că au în plan construirea unei clinici noi, cu patru etaje, în locul unei construcţii care datează din 1937.