De la 1 martie se plătește taxa pe habitat. Iată cât va costa gunoiul!
Taxa pe habitat sau pur și simplu gunoiul va costa de mâine o avere. Mai exact, 159 de lei de persoană, pe an. Nici copiii nu vor scăpa de acest bir, pe care-l vor plăti, evident, părinții. Așa se face că o familie cu doi micuți ar trebui să scoată din buzunar anual 636 de lei. Vestea bună este că Primăria Sectorului 2 a subvenționat gunoiul pentru 2019, dar de la anul nu se va mai întâmpla asta.
În şedinţa publică din 21 februarie 2019, Consiliul Local al Sectorului 2 a hotărât să le pună în cârcă locuitorilor o nouă taxă: cea de habitat, care are ca destinație specială salubrizarea.
Populația va plăti taxa pe habitat din 2020
Astfel că s-a stabilit ca de la 1 ianuarie 2020 fiecare persoană să plătească câte 159 de lei/an. Doar anul acesta, pentru că hotărârea s-a dat mai târziu și nici nu au toate datele, autoritățile au decis să subvenționeze taxa pentru tot anul 2019.
”Prin adoptarea acestei taxe, Primăria Sectorului 2 intervine pentru prima dată în acest proces de colectare a gunoiului, va subvenționa taxa, iar locuitorii sectorului 2 nu vor plăti nici un leu în plus de la data instituirii taxei (1 martie 2019) și până la sfârșitul anului în curs”, au precizat reprezentanții primăriei.
Taxa de habitat, plătită și pentru copii
De la 1 ianuarie 2020, însă, banii vor fi scoși din buzunar de fiecare în parte, inclusiv pentru copii. Astfel că o familie cu doi micuți va trebui să achite 636 de lei, anual.
Dar până atunci, cei care locuiesc în sectorul 2 sunt obligați să dea o declarație pe proprie răspundere în care să treacă numărul persoanelor care stau într-un apartament. Aceasta va fi depusă la asociația de proprietari, iar angajații de la DVBL Sector 2 vor veni în maximum 3 zile să preia documentele.
Declarația de impunere, privind numărul persoanelor care locuiesc la adresa declarată, se depune până pe 23 aprilie.
Fără taxă pentru cei care colectează deșeurile selectiv
Taxa de habitat se va plăti la Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, iar autoritățile promit că vor elabora Regulamentul privind determinarea cuantumului taxei până la 30 septembrie.
De reținut este faptul că cine va coleta deșurile selectiv cel puțin 25%, nu va mai fi obligat să plătească nimic.
”Vom merge din ușă în ușă și le vom da oamenilor saci speciali pentru hârtie, pentru plastic, pentru deșeuri menajere”, ne-au explicat cei din cadrul primăriei.