A fost inaugurată Piaţa Progresul din Bucureşti, devenită mall alimentar după o investiţie de peste 12 milioane de lei
Vremurile în care piețele agroalimentare din București erau bombe ecologice sunt de domeniul trecutului. Piaţa Progresul, cea mai mare din Sectorul 4 a devenit mall alimentar după o investiţie de peste 12 milioane de lei și a fost inaugurată miercuri.
”Urmare a unei investiţii totale în valoare de 12.824.140 lei, Piaţa Progresul a devenit în doar câteva luni una dintre cele mai moderne zone agro-alimentare din Bucureşti. Complet renovată, cu spaţii comerciale modernizate, piaţa oferă acum condiţii civilizate atât pentru comercianţi, cât şi pentru locuitorii Sectorului 4 şi nu numai, care se aprovizionează din acest loc. Lucrările, începute în luna noiembrie a anului trecut au vizat, în primul rând, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, astfel încât, în momentul de faţă, Piaţa Progresul este una dintre cele mai sigure zone agro-alimentare din Capitală”, a declarat primarul sectorului 4, Daniel Băluță. În urma lucrărilor, piața a fost recompartimentată, căile de acces au fost lărgite şi suplimentate. Totodată, au fost înlocuite instalaţiile electrice, au fost montate sisteme de detecţie şi de stingere a incendiilor, sisteme de evacuare a fumului şi, după caz, a gazelor fierbinţi, tâmplăria veche a fost înlocuită cu una nouă, ignifugată, care să asigure rezistenţa la foc şi să nu favorizeze propagarea uşoară a incendiilor. Inclusiv faţada clădirii a fost realizată din materiale greu combustibile.
Premiere în Piața Progresul
În premieră producătorii agricoli pot fi găsiți în zona de la etaj iar comercianții de alte produse au rezervat parterul. Astfel, la parter, pe o suprafaţă de 4.500 metri pătraţi au fost amenajate aproximativ 30 de spaţii comerciale, alimentare şi non alimentare grupate separate. Aici vor funcționa magazine alimentare, brutării, cofetării, carmangerie, pescărie, farmacii, florării. Intrarea în zona dedicată farmaciilor este separată de cea a pieţei, pentru a facilita accesul non-stop. Mai mult, tot la parter, au fost prevăzute o zonă de tip fast-food şi una de promenadă.”Spaţiile comerciale au fost închiriate prin licitaţii publice, organizate în baza regulamentului prevăzut de hotârârile Consiliului Local Sector 4”, a declarat edilul sectorului 4. La etaj, pe o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi, au fost amenajate 142 de tarabe duble pentru producătorii de fructe şi legume. Cum au fost rezolvate cerințele igienico-sanitare?”A fost montată o instalaţie de răcire a aerului, pentru aerisirea spaţiului interior precum şi o instalaţie pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate, prevăzută cu separatoare de grăsimi pentru tratarea apelor menajere. De asemenea, în incinta pieţei sunt montate 3 defibrilatoare, cu instrucţiunile necesare, uşor de folosit, pentru acordarea primul ajutor în caz de necesitate. Totodată, pe terasa pieţei a fost amenajată o parcare cu o capacitate de 195 de locuri. Piaţa va fi monitorizată atât cu sisteme video, cât şi cu echipaje ale Poliţiei Locale Sector 4”, a explicat primarul Băluță. Acum rămâne de văzut ce prețuri și ce calitate vor avea mărfurile pe care le vor aduce producătorii
Citiți și
VIDEO Prima piață cu tunel dezinfectant din România. Unde se află, cum arată și cum funcționează
FOTOREPORTAJ Țăran la piață în vremea pandemiei. Piața Obor s-a reinventat după noile reguli