Poftiţi la ultimele show-uri cu animale în arena circului!
100 de artişti, 50 de animale. Un regal artistic, în care dresorii Circului Globus îşi vor lua adio de la public. De la 1 martie, spectacolele cu animale vor fi amintire. Reporterii Click! au asistat la repetiţiile pentru Festivalul Internaţional de Circ Bucureşti.
”OOOOOO”. Foca Oscar îşi face apariţia în stil de mare vedetă şi stârneşte hohote de râs. Se tăvăleşte şi se învârte de parcă ar fi la ea acasă. Thomas, dresorul ei, a adus-o tocmai din Danemarca pentru a fermeca spectatorii din manej.
Un alt număr de mare succes este o dresură de papagali veniţi tocmai din Spania. Juan Guttierez a reuşit să transforme păsările în dansatori şi patinatori. O simplă comandă şi înaripatele dorm, merg sau vorbesc, întocmai ca un om. Numerele de dresaj care au drept protagonişti caii şi câinii duc circul la nivel de artă. Dar cel mai bine, veniţi să-i vedeţi! Va fi pentru ultima dată, la Circul Globus. De la 1 martie, potrivit unei hotărâri a mai-marilor Capitalei, la Circul Globus nu se mai pot desfăşura spectacole cu animale, dresura fiind scoasă din obiectul de activitate al instituţiei. Pentru artiştii care făceau astfel de numere a fost un moment dramatic, pe care sperau să nu îl trăiască niciodată.
La 34 de ani, Georgiana Neselan este dresor şi unul dintre artiştii care va rămâne fără job de la 1 martie. A lăsat slujba de birou şi savoarea parfumurilor scumpe pentru munca la grajd şi mirosul de cal. Deşi a terminat Facultatea de Istorie este dresoare de opt ani şi lucrează cu un coleg, Filimon Iordache, care face acelaşi lucru de 35 de ani.
”Ca să înţelegeţi ce sunt caii mei pentru mine vă spun că împreună trecem şi prin foc. Le-am făcut injecţii, m-am jucat cu ei de parcă mi-ar fi copii. Mă bucur cu ei, mă joc cu ei, când mă doare ceva pe mine, ei simt şi suferă şi ei”, sunt cuvintele dresoarei despre colegii ei de număr, caii Pluto, Ecuador, Sheikh şi Nero.
În ciuda faptului că decizia Primăriei Capitalei nu mai poate fi întoarsă, ea nu şi-a pierdut speranţa. “Sper ca măcar în cazul animalelor domestice să se revină. Nu există nicăieri în Europa aşa ceva. Am colegi care sunt şocaţi de ceea ce s-a întâmplat, iar Mioara, dresoare de tigri, este cea mai afectată, pentru că s-a vorbit de cruzime faţă de animale, iar ea ştie cum a crescut felinele cu biberonul de la câteva luni”, spune cu lacrimi în ochi Georgiana.
De luni, 20 februarie, încolo, va repeta şi se va uita cu jind la colegii ei care vor avea voie să apară. Dar asta-i viaţa, iar ei nu i-a rămas decât să spere în vremuri mai bune.
Click! spune
Spectacolele au loc astfel: joi 16 şi vineri 17 februarie de la orele 10.00 şi 19.00, sâmbătă 18 februarie de la orele 11.00 şi 19.00, iar duminică 19 februarie de la ora 18.00. Biletele costă între 25 şi 60 de lei.