Se construiește cea mai spectaculoasă stațiune turistică din România. Va fi perfectă atât pentru vară, cât și pentru iarnă. Aici a fost montat și primul telescaun din țară
Pe data de 19 decembrie 2024, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, au semnat contractul de finanţare pentru dezvoltarea domeniului turistic Semenic-Crivaia. Proiectul, cu o valoare totală a investiției de 207 milioane de lei, marchează un pas important în dezvoltarea turistică a județului Caraș-Severin.
Proiectul de dezvoltare a domeniului turistic Semenic-Crivaia a primit finanțarea necesară pentru a transforma această zonă din Munții Banatului într-o stațiune modernă și atractivă atât pentru activitățile din sezonul rece, cât și pentru cele de vară. Cu o investiție totală de 207 milioane lei (din care 138 milioane lei finanțare guvernamentală), proiectul reprezintă un pas important în dezvoltarea turismului în județul Caraș-Severin.
„Acolo unde urmașii STEG, UDR, au montat primul telescaun din România, care a funcționat ireproșabil între 1947-1987, destinul a rânduit ca astăzi firul acelei frumoase povești să fie reînnodat”, a declarat Ioan Popa, primarul Reșiței.
El a semnat contractul de finanțare la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, unde i-a mulțumit ministrului Radu Oprea pentru sprijinul acordat Banatului de Munte și colaboratorilor săi din Consiliul Județean Caraș-Severin, în special domnului Silviu Hurduzeu.
„Există posibilitatea să luăm un credit sindicalizat”
Ioan Popa a subliniat că acest proiect este rezultatul unui efort comun: „Îi mulțumesc pe această cale lui Silviu Hurduzeu, cel cu care am demarat acest proiect și cel care a susținut demersurile făcute de mine fără niciun fel de reținere, chiar dacă facem parte din partide politice diferite”.
Proiectul prevede amenajarea unui domeniu schiabil de 47 ha, inclusiv pârtii moderne, telegondolă, tunuri de zăpadă și alte facilități de agrement. Pârtiile Franzdorf, Adolf Zangl și Helmut Krübl vor oferi iubitorilor sporturilor de iarnă trasee spectaculoase și variate. În plus, vor fi construite un la de acumulare, un parc acvatic, o tiroliană și zone pentru hoteluri și restaurante. Primăria Reșița este lider de proiect, în colaborare cu primăria Văliug și consiliul județean Caraș-Severin.
În ceea ce privește partea de cofinanțare, Popa a explicat: „Pentru restul sumei necesare, aproximativ 30% din total, urmează să gândim o strategie. Noi suntem, practic, astăzi, trei entități publice. Există posibilitatea să luăm un credit sindicalizat. Ne mai lipsesc 10-12 milioane de euro. Oricare dintre aceste trei entități poate lua un credit. Va trebui să ne așezăm la masă și să găsim o soluție potrivită, mai ales că la finalizarea proiectului, domeniul va fi administrat de Skilift SRL, care este o firmă în care cele trei entități sunt asociate în părți egale. S-a deschis încă o oportunitate odată cu sosirea lui Alfred Simonis la președinția Consiliului Județean Timiș, care dorește să se alăture acestui proiect”.