Decizie importantă de la Ministerul Energiei privind repartitoarele de căldură. De când devin obligatorii
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja este darnic la sfârșit de an. Ministerul Energiei a amânat până la 31 decembrie 2025 termenul până la care locatarii din apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire aveau obligaţia să îşi instaleze repartitoare. Burduja a anunțat și că va fi menținut ajutorul de până la 750 de lei destinat achiziţiei şi instalării acestor sisteme.
Prin amânarea termenului de montare până la 31 decembrie 2025, s-au suspendat şi toate prevederile referitoare la eventuale amenzi pentru cei care nu îşi montează repartitoare. În schimb, s-a menținut sprijinul financiar în valoare de 750 de lei destinat familiilor cu venituri mici, necesar pentru compensarea costului aferent montării dispozitivelor.
„Ministerul Energiei urmează să inițieze o ordonanţă de urgenţă pentru mecanismul de acordare a sprijinului pentru persoanele vulnerabile” a promis ministrul Sebastian Burduja.
Ultimatum de la ministrul Energiei
„Răspundem astfel solicitărilor venite din partea cetăţenilor, oferind atât timp suplimentar pentru conformare, cât şi sprijin real pentru cei care au nevoie. Pentru că această obligaţie a fost amânată an de an, ne dorim ca aceasta să fie ultima prorogare de termen, având în vedere că pe parcursul anului 2025 vom avea funcţional şi mecanismul de sprijin pentru familiile vulnerabile pentru montarea repartitoarelor”, a anunțat ministrul Sebastian Burduja conform adevarul.ro.
Ce trebuie să știți despre ”legea repartitoarelor”
Potrivit legii 428 din 29 decembrie 2023, începând cu data de 15 aprilie 2024, familiile cu venituri scăzute vor primi o subvenție pentru montarea repartitoarelor.
Suma acordată va fi de 750 de lei per gospodărie, sub forma unui card de energie care va ajunge la beneficiari prin Poșta Română. De precizat acest ajutor se va acorda familiilor cu venituri lunare medii sub 2.000 de lei per membru, iar subvenția poate fi utilizată parțial și la plata facturilor de energie.
Astfel, subvenția a fost concepută „pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor, precum și a unui sprijin temporar aferent anului 2024 pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”, se arată în reglementarea publicată în Monitorul Oficial și consultată de jurnaliștii de la sursa citată.
După montarea repartitoarelor, potrivit legii beneficiarii trebuie să ceară și să primească un certificat de validare a achiziției și montajului, document emis de asociațiile de proprietari sau locatari, acesta fiind necesar pentru decontarea lucrărilor.