Teatrele reiau activitatea, dar online
Veste bună pentru iubitorii de teatru. Primăria a închis teatrele la 9 martie, ca măsură de prevenție împotriva răspândirii Coronavirus, și tot Primăria le redeschide. De data acesta online, pe internet. Toate centrele culturale de acest fel ar fi primit dispoziție să publice înregistrări ale spectacolelor, iar unele deja s-au conformat.
Printre cei mai afectați de criza stârnită de pandemia cu coronavirus sunt artiștii. La aproape două săptămâni de la închiderea teatrelor, managerii acestor instituții se zbat să găsească soluții pentru supraviețuire. Urmând exemplul marilor muzee din lume care au permis accesul virtual al celor interesați, teatrele din Capitală au început să anunțe, rând pe rând, reluarea activității într-un mod cu totul inedit: difuzând spectacolele pe internet.
Teatrul Bulandra din Capitală a luat decizia să difuzeze online, chiar pe Facebook, spectacolele care fuseseră deja programate pentru luna în curs, înainte de începerea crizei. Teatrul de Comedie va transmite spectacole înregistrate, din arhivă, într-un program intitulat „Comedia în carantină”, program ce va demara chiar de Ziua Internațională a Teatrului, la 27 martie. Teatrul odeon, în schimb, pune accentul și pe prezentarea trupei.
Iată anunțurile făcute de teatre:
- Teatrul Bulandra e online din 21 martie:
„Ne schimbăm o dată cu schimbarea, așadar Teatrul Bulandra își mută activitatea în online! Începând cu data de 21 martie 2020, Teatrul Bulandra transmite pe pagina sa de Facebook înregistrarea spectacolelor programate până la sfârșitul lunii martie și anulate în urma măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID 19. Spectacolele vor putea fi vizionate gratuit, în regim de live stream. Povestea merge mai departe!”
- Teatrul de Comedie e online din 27 martie:
„Avem o veste bună pentru tine: ne mutăm și noi în online, chiar de Ziua Mondială a Teatrului! Vineri 27 martie, lansăm programul COMEDIA ÎN CARANTINĂ, care se va desfășura în perioada 27 martie – 15 mai și va cuprinde o serie de materiale video din arhivă, însoțite de un salut din partea unui actor din distribuție, dar și unele create special în contextul situației actuale. Toate acestea vor fi difuzate exclusiv în mediul online și vor putea fi vizionate gratuit. Revenim cu detalii!”
- Teatrul Odeon își prezintă actorii:
„Până când ne vom reîntâlni în sala de teatru, vă invităm să descoperiți trupa Teatrului Odeon. Astăzi, actorul Dan Bădărău, pe care îl veți întâlni la Odeon în «Pescărușul», un spectacol de Andrei si Andreea Grosu, va erecita poemul «Teatrul» de Emil Botta pe contul nostru de SoundCloud. Muzică de Tzaaar”
- Teatrul „Ion Creangă” e online din acest weeknd:
„TICpitici, sunteți pregătiți? Începând cu weekendul 21-22 martie, ne mutăm online cu o bună parte dintre spectacolele noastre: atât titluri pe care le puteați urmări la Sala Mică și Sala Rapsodia, cât și titluri care au avut premiera în stagiunile anterioare și pe care ne bucurăm să le putem readuce în atenția voastră. Sala noastră virtuală de spectacole va funcționa aici, pe pagina de Facebook, unde vom posta zilnic înregistrări, de la ora 10:30 / 11:00 sau de la ora 18:00 – pentru a urma cât mai îndeaproape programul nostru obișnuit de întâlniri. Spectacolele pe care le veți vedea online în această perioadă nu sunt transmise live. Sunt reprezentații înregistrate, care s-au jucat cu public în sală, și care surprind și o parte din emoția și reacțiile micuților noștri spectatori (care ne lipsesc atât de mult în aceste momente).”
- Teatrul Evreiesc dee Stat difuzează spectacolele pe YouTube:
„Dragi spectatori, pentru că ne dorim să fim împreună, chiar și în situația actuală, vă propunem spre vizualizare o serie de spectacole din repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat, pe care le veți putea accesa online, pe contul nostru de YouTube. Spectacolele vor putea fi urmărite cu titlu gratuit pe toată perioada în care teatrul nu va putea funcționa în parametri obișnuiți. Primul spectacol, cu care deschidem această serie de evenimente online, este De la Caragiale la Șalom Alehem. Dramatizarea este realizată de Edith Negulici, regia colectivă, scenografia îi aparține Adinei Mastalier, iar ilustrația muzicală este realizată de Florin Cirstea. Spectacolul poate fi vizualizat aici”
- Teatrul Mic e online din 21 martie:
„Dragi spectatori, Mereu ne dorim să fim cât mai aproape de voi. Ne adaptăm situației actuale când stăm acasă așa că v-am pregăti Teatru DinaMIC in Online! Pentru început, ne încălzim cu «Familia Jeleznov» după «Vassa Jeleznova» de Maxim Gorki, pe care îl puteți viziona direct de pe canalul nostru Youtube sâmbătă, 21 martie, de la ora 19:00. Apoi vom continua duminică, 22 martie, de la ora 11:00, cu spectacolul «Apa vie» de Daniel Chirilă, după Frații Grimm. Don’t miss Teatru DinaMIC in Online! pe pagina noastra de Facebook și pe canalul de YouTube, în perioada 24-27 martie de la orele 19:00. Va pregatim o surpriza! Stay tuned! Revenim cu detalii”
- UnTeatru a inventat un întreg sistem de funcționare online:
Și teatrele independente din Capitală se orientează, încet-încet. Teatrul UnTeatru a pus în funcționare un întreg sistem de difuzare a spectacolelor sale în mediul online. Spectatorii par foarte încântați de soluția găsită și le transmit actorilor clipuri video cu aplauze, așa cum se arată în comentariile de pe pagina lor de facebook.
- Teatrul Național București face apel la ajutorul iubitorilor de teatru
Nu toate teatrele au făcut încă anunțul cu privire la decizia luată pentru perioada următoare. Cei care doresc să fie la curent cu informațiile acestea pot virifica pagina de facebook a fiecărui centru în parte.