Un şef nou la Zoo Băneasa: el este Valdi, leopardul de zăpadă

Ultima actualizare:

    Grădina Zoologică de la Băneasa  are un nou chiriaş, supranumit  «felina care îţi fură sufletul»
Grădina Zoologică de la Băneasa are un nou chiriaş, supranumit «felina care îţi fură sufletul»

Solid, cu picioare scurte, musculos, îndesat, poate efectua salturi de 15 metri. Rupe gâtul la animale de peste 150 kg. Nu este un monstru, este Valdi, “leopardul zăpezilor”, noul chiriaş de la Grădina Zoologică Băneasa.

Animalele de la cea mai mare grădină zoologică din România au de miercuri, 11 noiembrie, un nou şef. “Are şase ani şi jumătate şi este singurul «leopard al zăpezilor» aflat în România. Trăieşte în regiunile muntoase din Asia Centrală, la altitudini între 2.700 şi 6.000 m şi a fost adus la Zoo Băneasa de la grădina zoologică din oraşul ungar Veszprem”, ne-a declarat Anca Oprea, directoarea grădinii.

Pentru a-l fotografia în mişcare, reporterii Click! au aşteptat aproape cinci ore. Blana este cenuşie-gălbui, cu pete negre, cu excepţia celei de pe abdomen şi gât, unde este albă. Urechile sunt mici şi rotunjite, labele sunt late şi tălpile acoperite cu o blană aspră, asemănătoare unor tălpici. Are cel mai lat şi mare nas dintre feline. Rudele sale sunt leul, tigrul, leopardul şi jaguarul, dar are o particularitate care i-a adus supranumele de “criminalul tăcut”: nu rage. 

Greutatea unui exemplar oscilează în funcţie de sex şi vârstă, între 27 şi 55 de kg, masculii fiind mai mari decât femelele. Au cea mai lungă şi groasă coadă dintre feline, care atinge 75-90 la sută din greutatea patrupedului. În libertate, hrana sa o reprezintă caprele negre, oile sălbatice, muflonii, antilopele goral, mistreţii, cerbii, dar la nevoie şi iepuri sau marmote. 

Click! spune

Experții susțin că “leopardul zăpezilor”este pe cael de dispariţie, iar în lume se estimează că mai există între 4.000 și 6.600 de exemplare, dintre care aproape jumătate în Tibet. Vânătoarea excesivă și dispariția hranei sunt câteva dintre cauzele care conduc la împuținarea dramatică a acestei feline. O blană originală de “leopard al zăpezii” se vinde pe piața neagră și cu 20.000 de dolari. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net