Femeia asta se mărită cu un mort
Cu siguranţă ofiţerul stării civile din localitatea franceză Saint-Omer nu va spune la oficierea căsătoriei dintre Pascale şi Michel: „până când moartea vă va despărţi". Şi asta pentru că ginerele e mort de acum doi ani.
În iunie 2012, când iubirea vieţii ei, Michel, s-a stins din viaţă în urma unui infarct, Pascale Lienard, de 40 de ani, a crezut că totul s-a sfârşit. Regretul că nu au apucat să se căsătorească îi sfâşia sufletul în mii de bucăţi. Aşa că s-a pus pe scris. A trimis zeci de scrisori către preşedintele Franţei, François Hollande, cerându-i voie să se mărite cu un mort.
Răspunsul nu a venit. „Chiar dacă s-a dus, Michel este tot al meu. I-am scris Preşedintelui din tot sufletul meu şi aştept să mă înţeleagă. Sper ca povestea noastră de iubire să-l sensibilizeze pe şeful statului şi să îmi permită acest lucru", a declarat femeia pentru postul naţional de televiziune. Acum câteva zile a venit răspunsul. Pascale a simţit că se ridică la cer de bucurie când Hollande i-a permis să oficieze căsătoria.
Cine va spune „da" în faţa ofiţerului stării civile în locul ginerelui? O rudă din partea acestuia, care ştie cel mai bine ce îşi dorea decedatul. Păcat însă că tinerii însurăţei nu vor putea trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi, au comentat maliţios localnicii din Saint-Omer.
În 1959, prima căsătorie cu un decedat
Primul mariaj între un viu şi o persoană decedată a avut loc în sudul Franţei, în anul 1959, după ce un incendiu devastator a făcut peste 420 de victime. O tânără femeie însărcinată l-a impresionat pe preşedintele Charles de Gaulle cu lacrimile ei. El a decis atunci oficializarea unei căsătorii în absenţa mirelui pentru ca „femeia să intre în rândul oamenilor". De atunci şi până în prezent au mai avut loc 300 de căsătorii, toate numai cu derogare prezidenţială.