Franţa îşi jeleşte eroii din atacurile teroriste
Trupurile neînsufleţite ale celor trei poliţişti ucişi pe 7 şi 8 ianuarie de fraţii Kouachi şi de Amedy Coulibaly au fost depuse marţi la Champs Élysées. Preşedintele François Hollande i-a decorat post-mortem şi le-a adus un ultim omagiu: „Aţi murit în numele libertăţii Franţei”.
Ora 11.00. Paris, Franţa. Poliţiştii Franck Brinsolaro (49 de ani) care a căzut la datorie apărându-l pe redactorul şef al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Stephane Charbonier, a fost singurul poliţist dintre cei trei care „a murit cu arma în mână”, a spus preşedintele Franţei.
Atât Ahmet Merabet (40 de ani), care a fost executat în plină stradă de fraţii Kouachi, cât şi tânăra poliţistă Clarissa Jean-Philippe (27 de ani) nu aveau armă asupra lor când au fost atacaţi de terorişti. Cele trei victime au fost ridicate post-mortem la gradul de cavaler al Legiunii de Onoare de către Hollande.
Ora 11.10. Bnei Brak, lângă Tel Aviv, Israel. Trupurile neînsufleţite ale celor patru ostatici ucişi de către Amedy Coulibaly în magazinul evreiesc din Vincennes, Paris, sunt conduse pe ultimul drum. Yoav Hattab (21 de ani), Francois-Michel Saada (60 de ani) şi Phillipe Braham (40 de ani) au fost ucişi pe 9 ianuarie, puţin după ora locală 13.00, în momentul în care teroristul Coulibaly (32 de ani) a intrat în magazin.
Conform martorilor, doi dintre ei au pierit pe loc, iar una dintre victime a decedat înecată în propriul sânge. Yohan Cohen (22 de ani) a murit ca un erou încercând să îl omoare pe Coulibaly cu pistolul Tokarev, pe care acesta îl lăsase pe o tejghea. Arma s-a blocat şi tânărul curajos a fost executat. Rudele celor patru şi-au jelit marţi morţii şi au transmis un mesaj cutremurător: “azi este vremea lacrimilor, însă mâine vine timpul să dăm un răspuns”.
Familiile celor 10 jurnalişti răpuşi de terorişti au dorit discreţie la funeraliile celor căzuţi. În cele trei zile de teroare care au început la 7 ianuarie şi s-au încheiat în seara zilei de 9 ianuarie cu anihilarea celor trei terorişti, 17 oameni au fost ucişi şi peste 60 răniţi grav.
Ultimul număr «Charlie Hebdo», o nouă caricatură cu Profetul
Colegii caricaturiştilor ucişi la 7 ianuarie de fraţii Said şi Cherif Kaouachi se aşteaptă ca numărul care va apărea pe piaţă la 14 ianuarie şi care va fi tradus în 16 limbi să se vândă ca pâinea caldă. Au fost tipărite nu mai puţin de trei milioane de exemplare care vor fi distribuite în toată lumea. Primul număr al revistei satirice “Charlie Hebdo” după atacurile care au şocat planeta îl va avea pe copertă pe profetul Mahomed. Profetul plânge şi ţine în mâini o hârtie pe care este scris mesajul ”Je suis Charlie” (n.r. Eu sunt Charlie), iar deasupra desenului este scris ”Tout est pardonné” (n.r. ”Totul este iertat”).