Violenţe în Statele Unite după ce un adolescent a fost ucis. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a arestat mai mulţi jurnalişti
Violenţe fără precedent la periferia oraşului Saint Louis, Missouri din Statele Unite. După ce un adolescent de culoare a fost ucis de un poliţist, oamenii legii au început să atace fără milă protestarii care cereau să se facă dreptate în acest caz.
Michael Brown, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat mortal de un poliţist în timp ce mergea pe stradă, sâmbătă seara. Adolescentul nu avea nicio armă asupra lui. Deşi poliţia locală a declarat că Brown l-a agresat pe poliţist, prietenul băiatului susţine că nu s-a întâmplat aşa ceva. Autopsia a arătat că Brown avea mai multe răni de glonţ. În plus, prietenul lui susţine că oamenii legii nici nu au vrut să îl interogheze, iar cadavrul lui Brown a fost lăsat timp de patru ore în stradă.
Când familia şi apropiaţii au decis să organizeze un protest paşnic pentru a cere o anchetă corectă, lucruriile au degenerat. După ce duminică seara, peste 30 de persoane au fost arestate, luni poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc asupra mulţimii, cu toate că protestatarii erau paşnici.
Deşi părinţii lui Brown au cerut încetarea violenţelor, poliţia a continuat să folosească forţa împotriva localnicilor marţi.
Jurnaliştii de la The Guardian au descoperit chiar gloanţe din lemn masiv pe străzi, folosite de oamenii legii. Deşi aceştia susţin că nu sunt deloc periculoase, un bărbat lovit de un astfel de glonţ a povestit că a leşinat şi că i-a curs mult sânge.
Cu toate că mulţi protestatari au cerut să nu fie loviţi şi chiar au stat cu mâinile în aer, semn că sunt paşnici, poliţia i-a împuşcat oricum cu gloanţe de cauciuc şi lemn.
Un poliţist a spus chiar că "Ferguson e o zonă de război" şi că reporterii nu au ce căuta: miercuri, doi jurnalişti au fost arestaţi fără motiv.
Cei doi, unul de la Huffignton Post şi unul de la Washington Post, au declarat că au fost reţinuţi după ce au scris că oamenii legii acţionează abuziv în zonă şi că poliţiştii au mai multe arme ca soldaţii din Irak.
În timpul unor alte proteste, reporterii au fost atacaţi şi ei de poliţişti cu gaz lacrimogen chiar în timp ce încercau să filmeze scenele.
Conform oamenilor aflaţi la faţa locului, poliţiştii îşi înlătură numele de pe uniforme pentru a nu fi identificaţi, distrug echipamentele presei şi spun, în gura mare, că vor continua să împuşte oameni.
În urma violenţelor, Obama a intervenit şi a cerut poliţiei să se liniştească.
"Poliţia are responsabilitatea de a fi transparentă în legătură cu incidentul petrecut sâmbătă seară. Autorităţile trebuie să evite utilizarea excesivă a forţei contra manifestanţilor paşnici", a spus Obama.
"Nu există nicio scuză pentru violenţele împotriva forţelor de ordine", a precizat Obama.
Guvernatorul statului Missouri a cerut ca poliţia locală să se retragă, iar locul lor a fost luat de patrule venite din alte zone ale statului.