5 superstiţii legate de Eclipsa de Lună
Eclipsa de Lună de mâine seară vine la pachet cu un set de superstiţii care mai de care mai ciudate. Conform vechilor mayaşi, eclipsa de Lună era înţeleasă ca o luptă cerească, în timpul căreia Jaguarul înghiţea corpul ceresc. În China antică, Luna dispărea pentru câteva ore în pântecele unei broaşte râioase, cu trei picioare. De ce trebuie să ne ferim şi ce să facem în timpul eclipsei?
Pentru hinduşi, eclipsele de Lună şi de Soare din acest an sunt asociate cu două momente religioase deosebit de importante: Chandra Grahan şi Surya Grahan. În timpul eclipsei de Lună, lumea trece printr-o transformare ambiguă, care aduce schimbări radicale atât negative, cât şi pozitive. Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului va dura o oră şi 43 de minute. Ea are loc înaintea celei de a 13-a eclipse parţiale de Soare din secolul XXI, care va avea loc la 11 august 2018. În timp ce unii cercetători americani vorbesc de ieşirea „morţilor vii” din cimitire, pe durata orei de beznă roşie, în tradiţia populară română eclipsa de Lună este asociată stihiilor şi „entităţilor nevăzute ale pădurii”. Iată la ce superstiţii a dat naştere eclipsa de Lună:
1. În India este interzis cu desăvârşire gătitul sau mâncatul pe durata eclipsei de Lună. Şi asta pentru că în timpul Chandra Grahan, mâncarea „devine rea” şi e blestemată de spiritele rele.
2. Cercetătorii biblici americani, cred că trăim vremurile de pe urmă şi în timpul eclipsei trebuie să ne rugăm pentru iertarea păcatelor. Conform Cărţii lui Ioel 2:31, din Vechiul Testament: „Soarele va coborî în beznă şi Luna se va înroşi de sânge înaintea zilei îngrozitoare şi măreţe în care va veni Domnul”.
3. Tibetanii cred că faptele bune sau rele se multiplică de zece ori în timpul eclipsei şi trebuie să avem mare grijă, pentru că fiecare gest pe care îl facem în cele 103 minute, ne poate schimba definitiv destinul.
4. În Africa de Sud, în timpul eclipsei de Lună are loc o luptă pe viaţă şi pe moarte între Soare şi Lună. Oamenii trebuie să se roage ca cele două corpuri cereşti să se împace, altminteri lumea va rămâne în beznă.
5. În mai multe ţări din lume, femeile gravide sunt închise în casă şi nu au voie să se uite deloc la cer. Şi asta pentru că eclipsa de Lună fie le însemnează pe ele, fie atacă pruncul purtat în pântec, fie îl însemnează pe micul încă nenăscut.
103 minute de spectacol
Cea mai lungă eclipsă de lună a secolului (103 minute) care va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, va putea fi văzută şi în România, dacă va fi senin, conform reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Începutul eclipsei se va produce la ora 20.14. Pentru Bucureşti, Luna va răsări la ora 20.37. După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22. Evenimentul poate fi văzut, prin aparate speciale, și de la Observatorul Astronomic, care va fi deschis între orele 21.00 - 03.00.