Ce-i aşteaptă pe românii aflaţi în Marea Britanie

Ultima actualizare:

    Şi muncitorii români  contribuie la  creşterea economiei  în Regatul UnitFoto: Guliver/ GettyImages
Şi muncitorii români contribuie la creşterea economiei în Regatul UnitFoto: Guliver/ GettyImages

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cunoscută drept Brexit, a demarat oficial miercuri (29 martie). Premierul Theresa May a invocat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi a informat UE despre intenţia de a ieşi din rândul celor 28 de state reunite sub steagul albastru cu steluţe galbene. “Click!” vă spune ce-i aşteaptă pe românii aflaţi la muncă în Regatul Unit şi pe studenţii noştri de la universităţile britanice.

Şi-au decis soarta pe 23 iunie 2016, când 51,9% din britanici au votat, la referendum, pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, dar procedurile oficiale ale “divorţului” au fost declanşate ieri de premierul Theresa May. Decizia va afecta şi celelalte 27 de ţări din blocul comunitar, printre care şi România, membru al UE de la 1 ianuarie 2007.

«Cei cu drept de muncă n-au de ce să se teamă»

Ce se va întâmpla cu cei aproximativ 152.000 de români aflaţi oficial la muncă în Marea Britanie? Dar cu cei 8.000 de studenţi români? La aceste întrebări au răspuns, pentru adevarul.ro, specialişti în politică externă şi europarlamentari români. “După Brexit, dacă va  fi doar un acord de liber schimb, nu va exista nici o bază legală astfel încât românii să călătorească liber în Marea Britanie”, avertizează Siegfried Mureşan, europarlamentar român. 

Cristian Unteanu, analist de politică externă, crede că situaţia nu e tranşată. “Cine nu are rezidenţă permanentă poate să-şi pună problema restricţiilor. Cei care muncesc acolo au un permis de lucru pe bază de rezidenţă. Este clar că celelalte categorii au de ce să-şi facă probleme”, spune analistul. 

“Cel mai negru scenariu este ca toţi cei care nu au parcurs încă toate procedurile legale pentru a obţine dreptul de rezidenţă să se întoarcă în ţară”, crede europarlamentarul Daniel Buda. „Acestor persoane ar putea să li se pună în vedere ca în 30 de zile să părăsească Marea Britanie, ceea ce va fi un lucru grav. Există şi posibilitatea ca statul britanic să spună că pot rămâne cei care au studii liceale sau cei care au anumite studii. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, dar suntem gata să contracarăm această chestiune. Sancţiunile ar fi atunci foarte dure, fiindcă libertatea de mişcare e un pilon important al UE”, completează Buda.

«Studenţii români nu vor fi trimişi acasă»

Mai puţin neclară este situaţia românilor aflaţi la studii în Regatul Unit. “Studenţii noştri trebuie să aibă în continuare dreptul de a se şcolariza în Marea Britanie, pentru că sunt şi britanici care îşi fac studiile în România sau în alte state UE. E o problemă de reciprocitate”, detaliază Daniel Buda. “Chiar dacă se va pune în discuţie o procedură mai complicată, în nici un caz studenţii din Marea Britanie nu vor fi trimişi acasă. Regulile nu se vor schimba mult, pentru că învăţământul din UK nu este un învăţământ gratuit. Învăţământul britanic nu poate exista fără studenţii străini“, este de părere europarlamentarul.

Bogdan Kochesch, coordonatorul serviciilor de consiliere educaţională de la Educativa, spune că, pe tot parcursul procesului de ieşre a Marii Britanii din UE, situaţia studenţilor europeni de acolo rămâne neschimbată. Astfel, tinerii care vor începe cursurile în toamna lui 2017 vor avea parte de aceleaşi taxe şi nu trebuie să se teamă că preţul şcolarizării va creşte. Cei interesaţi să devină studenţi în UK în anul 2017/2018  vor fi ultima generaţie care are siguranţa de a beneficia de aceleaşi privilegii.

Potrivit lui Bogdan Kochesch, sunt două scenarii posibile pentru cei care vor să meargă la studii în Insulă. Pe de o parte, e posibil ca Guvernul Britanic să decidă păstrarea facilităţii financiare sub formă de împrumut acordată studenţilor din UE, chiar dacă ei vor avea nevoie de permise speciale pentru a lucra part-time sau full-time după absolvire. 

Pe de altă parte, există şi varianta scăderii cu peste 90% a studenţilor din Europa de Sud-Est în campusurile din Marea Britanie. „În acest caz, tinerii îşi vor îndrepta atenţia către alte destinaţii din UE - Olanda, Belgia, Danemarca”, arată reprezentantul Educativa. 

În prezent, taxa de şcolarizare în Marea Britanie pentru studii de licenţă e de 9.000 de lire pe an, iar împrumutul guvernamental garantat acoperă 100% din taxa de şcolarizare.

Theresa May, o semnătură istorică

simeon stalpnicul png

Premierul britanic Theresa May a semnat, miercuri (29 martie), scrisoarea oficială care activează Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană. Scrisoarea a fost înmânată tot miercuri, la ora 13.30, de ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, preşedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk. Negocierile privind separarea încep în luna mai şi procedurile vor dura până la 29 martie 2019. După oficializarea Brexitului, lira sterlină s-a depreciat cu 0,6%. Pe piaţa financiară, marii jucători economici se arată îngrijoraţi privind evoluţia mediului de afaceri din Regatul Unit. Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor vor participa alături de Anglia la discuţiile de separare de UE, la 43 de ani de la aderare.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net