Ce înaintași eroi are Elisabeta a II-a! Stră-străbunica ei a salvat de la moarte o fetiță

Ultima actualizare:

    Regina Victoria a salvat de la moarte și din sclavie o prințesă afircană, într-o epocă în care tot mai mulți monarhi europeni erau rasiștiFoto: Getty/Wikipedia
Regina Victoria a salvat de la moarte și din sclavie o prințesă afircană, într-o epocă în care tot mai mulți monarhi europeni erau rasiștiFoto: Getty/Wikipedia

Regina Victoria a Marii Britanii, supranumită de istorici „bunica Europei”, a fost stră-străbunica actualei suverane a Regatului Unit, Elisabeta a II-a. Victoria și soțul său au avut nouă copii, dar puțini știu azi că aceștia au adoptat încă o fiică, una de origine africană, ceea ce a însemnat o acțiune de mare curaj în acea epocă, în care rasismul bântuia marile curți europene mai mult ca oricând în istorie.

Regina Victoria a refuzat să se supună orbește standardelor excesiv de conservatoare ale epocii (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) și chiar ajunsese să afirme că numeroasele sale nașteri au reprezentat „partea întunecată” a mariajului ei.

Ea a fost supranumită „bunica Europei” datorită legăturilor sale cu majoritatea familiilor regale ale Europei, dar azi, puțini mai știu că Regina Victoria și soțul ei, Prințul Albert, au avut și un al zecelea copil. Ei au adoptat o prințesă nigeriană ai cărei părinți au fost asasinați. Numele ei a fost Sarah Forbes Bonetta și avea doar cinci ani atunci când părinții ei au fost capturați și uciși de un rege nemilos care a vrut să le ia tronul, în 1848.

Se pare că micuța ar fi fost salvată la timp de ofițerul naval britanic Frederick Forbes, care a reușit să-i convingă pe răpitorii lui Sarah că ar fi mai indicat dacă i-ar preda-o lui, ca „dar” pentru Regina Victoria a Marii Britanii. Ofițerul a îmbarcat-o pe corabia HMS Bonetta, de la care și-a luat unul dintre prenume.

„Pentru o sclavă africană, să fie adoptată de familia regală britanică a secolului al XIX-lea, a fost cu adevărat remarcabil. Sarah a crescut alături de copiii reginei și a fost tratată ca un membru al familiei. Regina Victoria a fost foarte bună cu ea și aveau o relație neobișnuită în acea epocă”, a declarat stră-strănepotul lui Sarah, Arnold Awoonor-Gordon, conform Daily Mail.

Regina Victoria a ajucat un rol deosebit de important în viața tinerei africane, chiar îndrumând-o să se mărite cu un om de afaceri bogat al vremii, Căpitanul James Davies, în 1862. Ea avea doar 18 ani pe atunci, în timp ce soțul care o ceruse în căsătorie era mai mare cu 13 ani. Chiar și după ce s-a măritat, Sarah a continuat să o viziteze pe regină și a numit-o pe fiica ei cea mare după cel al binefăcătoarei sale.

Când sănătatea fostei prințese se degradase, Regina Victoria i-a purtat de grijă și a sfătuit-o să se mute într-o zonă mai caldă, fiind de părere că vremea din Marea Britanie îi făcea mai rău. Sarah a murit în 1880 de tuberculoză, la vârsta de doar 37 de ani. a fost înmormântată la Funchal, în Insulele Madeira. Stră-strănepotul ei deține acasă o fotografie cu mormântul ei.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net