Cine ar putea fi în spatele atentatului din Sankt Petersburg

Ultima actualizare:

    Încă nu se știe cine ar fi putut plănui atacul din Sankt PetersburgFoto: Twitter
Încă nu se știe cine ar fi putut plănui atacul din Sankt PetersburgFoto: Twitter

Luni, 3 aprilie, au fost momente de groază în Sankt Petersburg! Atacul cu bombă din metrou este însă în continuare înconjurat de mister. Momentan, nu se știe cine ar fi putut înfăptuit atentatul și chiar în urma unei eventuale revendicări, trebuie să existe și dovezi care să confirme acest lucru.

Potrivit unei analize CNN, există două grupuri principale care ar fi capabile de a comite astfel de acte de teroare. Primul grup ar putea fi cel al separatiștilor ceceni, care de-a lungul timpului, au fost responsabili pentru mai multe atentate pe teritoriul Rusiei. Nu trebuie să uităm că rușii au purtat adevărate războaie cu acești separatiști încă din secolul al XIX-lea.

În acea epocă, marele criitor rus Lev Tolstoi, care a luptat într-un regiment de artilerie în Caucaz, a vorbit în memoriile sale despre experințele trăite pe front și a surprins ce spuneau mereu cazacii despre ceceni: „Nimeni nu vorbește despre ura față de ruși. sentimentul pe care îl au însă cecenii, atât tineri, cât și bătrâni, este mai puternic decât ura.”

Această ură s-a perpetuat în timp, în prezent, manifestându-se prin acte teroriste. În 2002, un grup de militanți ceceni a luat cu asalt capitala moscovită și a luat ostatici și au fost ucise 130 de persoane. Doi ani mai târziu, tot niște militanți ceceni au pus o bombă într-o stație de metrou care a ucis 39 de oameni.

O altă tragedie s-a produs tot în 2004, când cecenii radicalizați au luat ostatici sute de elevi dintr-o școală din Beslan. A urmat apoi un asediu de câteva zile care nu a putut fi străpuns decât cu tancurile. Rezultatul a fost unul dramatic: 300 de morți.

Cel de-al doilea grup care ar putea fi responsabil de atacul cu bombă din Sankt Petersburg este organizația teroristă Stat Islamic, dat fiind faptul că Rusia este implicată direct în lupta împotriva terorismului și în războiul din Siria. De când Vladimir Putin a început să ducă pe plan extern o politică de susținere a dictatorului sirian Bashar al-Assad, Rusia a intrat în atenția ISIS din 2015.

Atenjția este îndreptată către aceștia pentru că sunt cele mai mari grupuri motivate să comită haos, teroare și victime pe teritoriul Rusiei. În plus, cele mai numeroase populații minoritare sunt cele de musulmani din Caucaz, care în perspectiva analiștilor politici sunt cei mai vulnerabili când vine vorba de a fi convinși de jihadiști să se radicalizeze și populația minoritară a cecenilor.

Fără o confirmare oficială însă, este greu să stabilim adevărații responsabili ai atacului, dar nu trebuie să ignorăm faptul că un act de terorism poate fi înpătuit de orice persoană sau grup, care nu are neapărat anumite convingeri religioase. Motivele ar putea fi desigur și politice. Să nu uităm că zilele trecute, au fost proteste masive în mai multe orașe din Rusia împotriva corupției guvernului condus de Medvedev, iar unele scandări s-au îndreptat chiar înspre Putin. Rusia traversează acum o perioadă de ușoară instabilitate socială și poate chiar politică, înainte cu doar un an înainte de alegerile prezidențiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net