A cucerit Olanda cu afumăturile româneşti
Când li se face dor de gustul bunătăţilor de acasă, românii din Olanda ştiu pe cine să caute: pe Florin Luca, zis “Măcelaru’”. Le pregăteşte mici, jumări, slăninuţă, lebăr şi multe alte produse tradiţionale. Pentru că le face viaţa mai frumoasă românilor din Olanda, statul l-a ajutat să-şi deschidă mica afacere.
Florin Luca provine dintr-o familie cu cinci copii: trei băieţi, toţi trei măcelari, ca bunicul matern, şi două fete. Nici unul dintre băieţi nu mai este în ţară: Florin şi Daniel sunt în Olanda, iar mezinul, Sebastian, stă în Franţa, unde s-a reprofilat. În august 2016, Florin şi soţia sa Ioana s-au hotărât să pornească o afacere. Primise încurajări de la prieteni şi cunoştinţe, cărora le pregătise tot felul de bunătăţi la diferite evenimente româneşti. Într-un spaţiu de lângă casă, amenajat corespunzător, a deschis carmangeria în care prepară produsele. Nu le vinde acolo, ci primeşte comenzi online şi telefonic, pe care le livrează tot el.
“Deocamdată nu am un punct de desfacere, spaţiul de preparare este al meu, dar vreau să închiriez unul mai mare, să mă extind”, relatează Florin.Prepară produsele în timpul liber, după ce vine de la muncă. Carnea este luată de la abator, iar condimentele, de la un distribuitor pentru carmangerii. Românul spune că, de Sărbători, se cer cârnaţi afumaţi şi neafumaţi, lebăr, jumări. Când dă căldura, se caută mici, cârnaţi neafumaţi, cârnăciori de grătar. Constant se cumpără delicatese: muşchi, şunculiţă. “Clienţii cer cam un kilogram din fiecare, o comandă trece, să zicem, de 200 de euro. Românii nu mai consumă cantităţi ca în ţară”, povesteşte, pentru adevarul.ro, măcelarul.Ca să îşi deschidă afacerea, românul a avut de parcurs un drum simplu. “Am trimis un mail la Camera de Comerţ, KVK se spune prescurtat, şi în nici o săptămână am primit acordul de start şi linkuri de unde să mă informez cu privire la autorizare. Am completat un formular online, a durat cinci minute şi am primit o programare, la care să mă duc cu actele pregătite. Le-am semnat eu şi soţia şi gata, eram întreprinzător“, spune Florin.