Cum vrea Marea Britanie să reformeze Uniunea Europeană
Premierul britanic David Cameron a susţinut în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi, 10 noiembrie că doreşte o UE mai flexibilă şi a specificat că acest lucru se poate face prin patru paşi.
Premierul britanic a expus principalele patru exigenţe pe care le va prezenta partenerilor europeni în următoarele luni, inclusiv reforme în domeniul prestaţiilor sociale şi unele garanţii pentru membrii UE din afara zonei euro. "Nu mă îndoiesc că pentru Marea Britanie problema europeană nu este doar o problemă de securitate economică, ci şi de securitate naţională - nu doar o problemă de locuri de muncă şi comerţ, ci şi de siguranţă şi securitate a naţiunii noastre", a spus el, potrivit Financial Times.
Cameron a spus că nu exclude să susţină o ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit), având în vedere că există riscuri reale la adresa suveranităţii ţării prin rămânerea în Uniune. El a insistat că dacă exigeneţele sale se vor izbi de nişte "urechi surde", atunci îşi va regândi susţinerea faţă de rămânerea în Uniune. Însă acest lucru nu se va întâmpla, a apreciat el.
El a legat pentru prima dată calitatea de membră UE a ţării de "securitatea naţională", apreciind că probleme precum criza din Ucraina şi ascensiunea grupării Statul Islamic (SI) au fost mai bine abordate în cadrul Europei.
Premierul britanic a subliniat de asemenea avantajele economice ale apartenenţei la bloc. Calitatea de membră a Uniunii a oferit Marii Britanii acces la acorduri de liber schimb cu alte 50 de ţări. Calea spre ieşirea din UE nu conduce spre un "tărâm de lapte şi miere", a spus Cameron.