Ea este «fabrica de copii»: a născut de 44 de ori până la vârsta de 41 de ani
Mariam Nabatanzi, în vârstă de 41 de ani, este o adevărată fabrică de copii. Femeia care s-a măritat la vârsta de 12 ani a născut până să împlinească 41 de ani nu mai puţin de 44 de odrasle. Din cei 44 de copii nu i-au supravieţuit decât 38. Însă povestea femeii care a fost supranumită fabrica de copii a depăşit demult graniţele Ugandei, devenind celebră la nivel mondial.
Mariam Nabatanzi, de 41 de ani, a născut 44 de copii. Localnicii din sătucul Kabimiri, din centrul Ugandei au supranumit-o Nalongo Muzaala Bana (n.r. adică „mama geamănă care face cvadrupleţi”). Mariam Nabatanzi s-a măritat la 12 ani cu un bărbat cu 28 de ani mai în vârstă decât ea. Timp de 18 ani, ea a fost mai mult timp gravidă decât fără burtică. Ea a adus pe lume şase perechi de gemeni, patru seturi de tripleţi şi trei seturi de cvadrupleţi, în rest a avut opt sarcini normale. Dintre cei 44 de copii aduşi pe lume, doar 38 mai trăiesc şi îşi duc încă traiul în casa părintească. Deşi a fost părăsită de bărbat după ce casa i s-a umplut de plozi, Mariam nu a disperat şi s-a dus la muncă în ciuda faptului că era mai tot timpul cu burta la gură. Ea îşi aminteşte că la 12 ani, soacra ei a încercat să o omoare otrăvind-o. Însă destinul a avut grijă ca ea să nu înghită mâncarea în care fusese pusă sticlă pisată şi nişte otrăvuri vegetale. Totuşi planul diabolic al soacrei i-a ucis pe cei patru fraţi ai lui Mariam, care au murit în chinuri groaznice după ce stomacul lor a fost tăiat în bucăţi de cioburile înghiţite şi au murit înecaţi cu propriul sânge. Mariam a supravieţuit pentru că fusese izgonită de la masă. S-a măritat cu bărbatul de 40 de ani care „a abuzat-o fizic în repetate rânduri” şi o pedepsea îngrozitor în momentul în care îi ieşea din cuvânt. „Soţul meu era poligam şi avea mulţi copii din relaţiile anterioare. A trebuit să devin mamă şi pentru aceştia pentru că mamele lor au fugit în lume pentru a scăpa de abuzurile lui”, a declarat Mariam pentru Daily Monitor. „Mă bătea tot timpul şi când era supărat şi mă supunea la diferite cazne în gospodărie”, a declarat femeia care a fost declarată mama-eroină a Ugandei. Mariam a născut primul set de gemeni în 1994, la vârsta de 13 ani. Doi ani mai târziu a născut primul set de tripleţi şi la doi ani distanţă a adus pe lume primul set de cvadrupleţi. Deşi toată lumea a fost şocată de cea de a treia naştere, Mariam nu a fost deloc tulburată de întâmplare, pentru că tatăl ei avea la rândul lui 45 de copii cu mai multe femei. Ea a povestit că fraţii ei proveneau din mai multe seturi de cvintupleţi, cvadrupleţi, gemeni şi tripleţi.
Ce spun oamenii de ştiinţă?
Doctorul Charles Kiggundu, ginecolog la spitalul Mulago, din Kampala, Uganda, a declarat pentru Daily Monitor că fertilitatea extremă a lui Mariam este de ordin genetic. „Cazul ei ţine de o predispoziţie genetică de a hiper-ovula (organismul ei eliberează mai multe ovula la un ciclu menstrual). Astfel, ea creşte şansele de a avea mai mulţi copii la o singură sarcină”, a explicat doctorul ginecolog. Mariam a visat tot timpul că va aduce pe lume şase copii, însă la cea de a şasea sarcină ea era deja mamă pentru 18 micuţi. Atunci s-a speriat şi a vrut să se oprească. S-a dus la spital şi doctorul i-a spus că nu poate intervenit în nici un fel să o împiedice să mai rămână gravidă pentru că asta i-ar fi pus în pericol viaţa.
Condamnată să devină «fabrică de copii»
După ce a făcut mai multe teste specifice, Mariam care avea atunci 23 de ani a încercat să îşi monteze un sterilet. “Simpla prezenţă în trupul ei a ovulelor nefertilizate punea în pericol nu doar sistemul reproductiv, ci şi întreaga lor stare de sănătate”, a explicat doctorul Ahmed Kikomeko, de la Spitalul General Kawampe. “Am fost condamnată să nu mă opresc din născut până când natura nu îmi spunea “stop”. Mi-am montat un sterilet, dar m-am îmbolnăvit şi am început să vomit tot timpul. După o lună am ajuns în comă la spital”, îşi aminteşte Mariam. La 23 de ani, ea avea acasă 25 de copii. A vrut să facă operaţie prin care să îşi extirpe întreg sistemul reproductiv. Însă, doctorul a descoperit că organismul ei continua să producă un număr extrem de mare de ovule. Doctorul Charles Kiggundu a decis că nu este cazul să intervină chirurgical pentru că „astfel de proceduri nu pot fi realizate decât în cazul femeilor care nu au şanse de a mai rămâne gravide pentru că altminteri operaţia le poate pune viaţa în pericol”.
Citeşte şi:
Fiica celei mai bătrâne mame din România a șocat internetul. Eliza este de nerecunoscut
Ele sunt familiile-record din showbiz!
«Fabrica de copii» scăpat de coşmar abia recent
Coşmarul lui Mariam Nabatanzi s-a încheiat abia în decembrie 2016. Ea l-a născut atunci pe ultimul copil şi doctorul Kiggundu a reuşit să „îi taie uterul din interior”. După operaţie doctorul a explicat că „i-a legat trompele uterine”. Este greu să îţi imaginezi că o mamă singură poate creşte 38 de copii. Soţul ei vine rar pe acasă pentru că bântuie pe la celelalte neveste. Bărbatul din casă este Charles, de 23 de ani, fiul ei cel mai mare. Acesta nu şi-a mai văzut tatăl de 13 ani, dar are fraţi care nu l-au văzut în viaţa lor. „L-am văzut pe tata într-o noapte plecând din coliba mamei după ce venise pe furiş. A fost ultima oară, dar de atunci a mai venit pe la noi pentru că... vedeam burta mamei cum se umfla”, a spus Charles. Mariam zice că soţul ei vine acasă o dată pe an şi de fiecare dată este beat şi violent. A îndurat atâta chin pentru a-şi proteja copiii. Mai multe ziare din Uganda au demarat campanii de strângere de fonduri pentru a o ajuta pe mama-eroină. Astfel în urmă cu doar câteva luni s-a reuşit strângerea a 30.000 de dolari. „Cumpăr 10 kg de mălai zilnic, patru kilograme de zahăr şi trei batoane de săpun pentru că la aşa familie numeroasă astea se consumă imediat. Pentru asta trebuie să muncesc enorm, dar Dumnezeu a fost generos cu mine pentru altfel aş fi murit de foame cu siguranţă”, a mai zis Mariam pentru Daily Monitor. În aprilie 2017, ziariştii au strâns 10.000 de dolari pentru a o ajuta pe Mariam care a fost nevoită să trimită 20 de copii la muncă pentru a face faţă cheltuielilor.