Femeile însărcinate riscă să aibă probleme cu copiii dacă iau paracetamol
Femeile însărcinate care iau paracetamol riscă să aducă pe lume un copil cu probleme de comportament. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că există o legătură între administrarea de paracetamol gravidelor şi faptul că acestea aduc pe lume copii hiperactivi și cu probleme emoţionale.
Femeile însărcinate riscă să aibă probleme cu copiii dacă iau paracetamol. Paracetamolul este unul din cele mai populare analgezice despre care până acum se spunea că nu ar provoca probleme de sănătate în caz de sarcină. Însă acum femeile sunt sfătuite să ia paracetamol doar în doze mici în timp ce aşteaptă un copil. Noile cercetări au arătat că paracetamolul ar dăuna dezvoltării fătului în uter. Unele studii fac chiar legături între administrarea de paracetamol şi astm, infertilitate şi autism.
Ce trebuie să știm despre acetaminofenul (”popularul” paracetamol)
Iată care sunt efectele secundare ale paracetamolului!
Mai mare pericolul în cazul băieţilor
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au examinat 14.000 de copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 11 ani. Folosind un chestionar, a fost analizată memoria acestora, coeficientul de inteligenţă, temperamental şi testele de comportament. Ei au comparat cu date privitoare la cât de des au luat paracetamol mamele lor între 18 şi 32 de săptămâni de sarcină. Aşa au fost descoperite legăturile dintre administrarea de paracetamol la gravide şi tulburările comportamentale la copii, inclusiv hiperactivitatea şi tulburările de deficit de atenţie, mai ales în cazul băieţilor decât al fetelor. S-a observat că efectele erau mai puternice în cazul copiilor de trei ani, dar se diminuează când tinerii termină şcoala primară.În urma studiului s-a ajuns la concluzia că femeile însărcinate trebuie să ia cât mai puţin paracetamol şi pe o perioadă cât mai scurtă. Femeile însărcinate riscă să aibă probleme cu copiii dacă iau paracetamol.