Graniţele Franţei au fost închise. Ce presupune starea de urgenţă
Preşedintele Francois Hollande a decretat în noaptea de vineri spre sâmbătă (13-14 noiembrie) starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, iar graniţele Franţei au fost închise.
"Toate forţele posibile trebuie mobilizate pentru neutralizarea teroriştilor", a declarat Hollande, cerând mobilizarea armatei.
"Parisul a fost ţinta unor atacuri fără precedent", a subliniat Hollande.
Starea de urgenţă presupune măsuri fără precedent. Pe lângă faptul că graniţele Franţei au fost închise, ceea ce înseamnă nimeni nu poate intra sau ieşi din ţară, autorităţile pot executa percheziţii fără mandat judecătoresc. Măsurile de securitate sunt întărite.
De asemenea, presa intră sub controlul statului. Un exemplu în acest sens e faptul că autărităţile au interzis televiziunilor să transmită imagini în direct de la sala de concerte Bataclan din Paris, unde se desfăşura o misiune de salvare a ostaticilor din mâinile teroriştilor.
După anunţul lui Francois Hollande, Olanda şi Belgia au luat decizia de a închide graniţele.
Atacuri teroriste în mai multe zone din Paris
Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc vineri seară în faţa "Stade de France", în cursul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. La meci asista şi preşedintele Francois Hollande, care a fost evacuat în siguranţă.
În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.
În sala de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului, persoane înarmate au ucise zeci de persoane şi ţin ostatice alte câteva sute. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.
În total, ar fi vorba de şapte incidente armate în capitala Franţei.
Situaţia extreme de gravă din Paris a adus cu sine starea de urgenţă, fără precedent în istoria recentă a Hexagonului. Graniţele Franţei au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiţi să rămână în case.
Ultima dată când a fost decretată starea de urgenţă a fost în 2005, dar numai la Paris, în contextul unor revolte la periferia oraşului.