Luni, Pământul a fost cât pe ce să fie lovit de un asteroid și nimeni nu a știut! De ce a fost descoperit prea târziu

Ultima actualizare:

    Dacă ne-ar fi lovit, asteroidul AG13 ar fi putut distruge orașe întregiFoto: Arhiva Click!
Dacă ne-ar fi lovit, asteroidul AG13 ar fi putut distruge orașe întregiFoto: Arhiva Click!

Asteroidul 2017 AG13 a fost reperat de către oamenii de știință în ultimul minut. Luni, 9 ianuarie, în timp ce vă uitați la Glourile de Aur sau făceați orice altceva ca să vă umpleți timpul, planeta Pământ era periculos de aproape de a fi lovită de un asteroid mic. 2017 AG13-așa cum a fost numit asteroidul- are mărimea unui bloc mediu cu etaje.

A trecut pe lângă Pământ periculos de aproape, iar ce e foarte îngrijorător este că oamenii de știință și-au dat seama mult prea târziu. Călătorind prin spațiu cu o viteză mai mare de 57.600 km pe oră, asteroidul a „ratat” planeta noastră cu aproximativ 160.000 de kilometri. Această distanță pare mare, dar este mult prea aproape pentru a nu ne face griji. Este de două ori mai mică decât distanța dintre Pământ și Lună, potrivit Vice. În orice caz, am scăpat ca printre urechile acului. AG13 a fost reperat în weekend de astronomii de la Observatorul Slooh, care au organizat spontan o emisiune live.

Am aflat de pericol cu doar două zile înainte să ne ocolească miraculos. Asteroidul nu a fost îndeajuns de mare pentru a putea spune că ar fi distrus întreaga planetă, dar nici prea mic pentru a crede că nu ar fi făcut pagube.

În 2013, orașul rusesc Chelyabinsk a fost lovit de o „piatră de foc” mult mai mică decât AG13. Au existat pagube materiale, iar unii oameni au fost răniți, deci pericolul e cât se poate de real și în cazul asteroizilor mai mici.

De ce nu a fost reprat asteroidul AG13? Ei bine, este pe jumătatea celor detectați de telescopul cu infraroșu al NASA (NEOCam), care a fost creat pentru a „scana” cerul. Telescopul caută asteroizii care au un potențial ridicat de distrugere. Programul NEOCam operează în prezent cu un buget destul de mic, deoarece NASA a ales să prioritizeze misiunile de explorare a planetei Jupiter. Din păcate, descoperirea asteroizilor care „planează” în jurul plantei noastre nu este finanțată îndeajuns iar cei ca AG13 vor fi în continuare nedescoperiți de NASA. Nu e o veste tocmai bună, întrucât asteroizii precum AG13 pot distruge orașe întregi.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net