Monstrul din Anglia, un puşti de 22 de ani
Panică maximă în Regatul Unit! 5.000 de soldaţi înarmaţi până în dinţi patrulează în marile oraşe britanice. Şi asta pentru că serviciile secrete au anunţat că Salman Ramadan Abedi nu a acţionat singur. Între timp, părinţi îndureraţi primesc veşti îngrozitoare pe măsură ce cadavrele sunt identificate.
Cine era Salman Abedi? Poliţia a confirmat identitatea atacatorului jihadist. Tânărul de 22 de ani s-a născut în Manchester, într-o familie de libieni care a fugit de regimul Ghaddafi în 1980. Abedi mai are o soră şi un frate, iar în 2011 se pare că a fugit din ţară pentru a lupta în Libia alături de teroriştii de la Statul Islamic. Deşi era în vizorul poliţiei, nu a fost considerat nici o clipă o ameninţare. Mergea la moschee şi era un copil cuminte, care uneori mai scăpa cu băieţii şi fuma cannabis ocazional.
Abedi era un mare fan al echipei Manchester United şi uneori mergea pe stadion. Vecinii lui au fost şocaţi să afle că a fost capabil de o asemenea atrocitate luni seara, 22 mai, la ora 22.30, la încheierea concertului susţinut de Ariana Grande (23 de ani) pe Manchester Arena. Salman Abedi s-a documentat singur, folosind o carte despre substanţele chimice şi întrebuinţarea lor în diferite scopuri pentru a-şi confecţiona dispozitivul artizanal. Marţi, poliţiştii au arestat un tânăr de 23 de ani care avea legătură cu Abedi şi ieri, alte trei persoane au fost reţinute fiind suspectate că plănuiau atacuri similare. Abedi s-a îmbrăcat într-un trening roşu în seara atacului şi avea intenţia să pătrundă în interiorul arenei, dar a fost oprit de un agent de ordine. „Era un băiat tăcut şi timid. Fratele lui, Ismail, era mai gălăgios, dar Salman era chiar cuminte. Sora lor era cea mai timidă fiinţă din lume”, a declarat pentru Guardian un vecin. Abu Ismail Abedi, fratele lui Salman, este de negăsit, poliţiştii fiind convinşi că se află în Tripoli. În schimb, soţia lui, Samia, şi cei doi copii, Hashem şi Jomana, au rămas în Manchester şi au colaborat cu forţele de ordine.
Cerşetorul salvator de vieţi
În seara în care 22 de oameni au pierit în explozia declanşată de monstrul cu faţă de copil, cerşetorii Chris Parker, 33 de ani, şi Stephen Jones, 35 de ani, stăteau cu mâna întinsă în dreptul intrării în Arena din Manchester. Se aflau printre părinţii care veniseră să îşi ia copiii de la concert când au fost puşi la pământ de suflul exploziei. Hainele li s-au înroşit de sânge nevinovat, însă nu s-au pierdut cu firea. „Am scos cu degetele cuie din faţa unei fetiţe căzute pe jos. Am cărat în cârcă zeci de copii la ambulanţe. Am dus în braţe 50 de copii căzuţi pe jos. A fost îngrozitor”, a povestit Jones. 60 de persoane au primit îngrijiri la faţa locului, 62 au fost internate şi 19 oameni au fost declaraţi morţi la locul faptei. Trei dintre răniţi aveau să piară pe patul de spital.
Cea mai tânără victimă, 8 ani
Destinul a fost crud pentru micuţa Saffie Rose Roussos, de 8 ani. Primul concert din viaţa ei avea să fie şi ultimul, pentru că la doar câţiva paşi de ea, un nebun avea să se arunce în aer. Ea este cea mai tânără victimă a unui atentat produs vreodată pe teritoriul Marii Britanii. Saffie venise tocmai din Leyland, Lancashire, pentru a-şi vedea idolul. Saffie s-a pierdut de mama ei care acum este în comă, în stare gravă şi de sora ei care este internată în spital. Ea a murit pe loc în momentul deflagraţiei. Un membru al familiei a declarat pentru „The Sun”: „Saffie a murit, iar mama ei nu ştie asta”. Pe lista victimelor mai figurau Georgina Callander, 18 ani, Kelly Brewster, 32 de ani, Martyn Hett, 29 de ani, Olivia Campbell, de 15 ani, şi părinţii care îşi aşteptau copilul Angelika (40 de ani) şi Marcin Klis, de 42 de ani.