Panama Papers: secretele murdare ale lui Putin, publice
Duminică seară (3 aprilie) au avut loc scurgeri masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca, a patra companie la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul la Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: Panama Papers, Documentele panameze. Aceste dezvăluiri au o amploare plantară. Din ele reiese cum și-au ascutns liderii lumii averile.
Aceasta este cea mai mare scurgere de informații din istorie. Peste 11 milioane de documente care acoperă 40 de ani de activitate desfășurată de Mossack Fonseca, una dintre cele mai secretoase firme de avocatură, au fost făcute publice. Din ele reiese o rețea globală de corupție. Documentele arată legături între 72 de actuali sau foști șefi de state, printre care și dictatori acuzați de jafuri în propriile țări.
Din Panama Papers se arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverși clienți în spălarea de bani și evitarea unor taxe. Milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice.BBC Panorama se numără printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele. Identitatea sursei inițiale a rămas necunoscută.
De asemenea, aceste documente dezvăluie existența unei grupări specializate în spălare de bani, condusă de o bancă din Rusia, la cârma căreia se află apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin. Violoncelistul Serghei Roldughin, prieten foarte bun cu liderul de la Kremlin și nașul fiicei sale, a făcut profituri uriașe din tranzacții suspecte. În trecut, artistul le-a spus jurnaliștilor că nu este un om de afaceri și se crede că implicarea sa ar fi doar de fațadă, Roldughin fiind un paravan pentru o altă persoană, potrivit BBC. Se pare că împrumutiri de două miliarde de dolari au ajuns la firme controlate de apropiații lui Putin.
Kremlinul a negat aceste informații în avans, cu o săptămână înainte ca documentele să apară în presă.
Inițiatorul afacerii Roșia Montană apare în documentele din Panama
Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană a apelat la aceiași avocați din Panama City, pentru a-și începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90, potrivit adevarul.ro. Tot în aceste documente se regăsește și filiera offshore prin care este controlată o altă mină de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului.