Prințul Henrik al Danemarcei s-a stins din viață! A trăit în umbra soției pe care a invidiat-o
Prinţul Henrik, soţul reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a decedat marţi noaptea, la vârsta de 83 de ani, a anunţat casa regală daneză, cu profundă durere.
Prinţul suferea de o afecţiune pulmonară, pentru care a fost tratat din ianuarie la Rigshospitalet (spitalul regatului) din Copenhaga, de unde a fost externat când starea i s-a înrăutăţit pentru a-și trăi ultimele clipe alături de oamenii dragi. El a murit în somn, la palatul Fredensborg, la circa 40 de kilometri la nord de capitală, avându-i aproape pe regină și pe cei doi fii ai săi, informează dailymail.co.uk.
La 9 februarie, fiul său cel mare Frederick, prinţul moştenitor, şi-a întrerupt călătoria în Coreea de Sud efectuată cu prilejul Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă pentru a se afla la căpătâiul tatălui său a cărui stare de sănătate se agravase. Viața lui Henrik poate face cu ușurință subiectul unui fim de la Hollywood. Prințul era cunoscut pentru toanele sale și pentru faptul că își îndeplinea obligațiile daca avea starea necesară. De la 1 ianuarie 2016 Henrik s-a retras din viaţa publică, fiind eliberat de obligaţiile oficiale pe care le onora în funcţie de starea sa de spirit: uneori părea să se plictisească, dar se bosumfladacă nu era invitat la un anumit eveniment.
Vara trecută el a făcut o afirmație care a iscat nenumărate controverse. El a făcut public faptul că refuză să fie înmormântat împreună cu soţia sa în necropola regala a catedralei din Roskilde, cum se întâmplă în mod tradiţional cu cuplurile regale. De altfel, a făcut o serie de mărturisiri inedite în memoriile pe care le-a scris în anul 1997, sub titlul de "Destin forţat".
În memorii el a declarat că era resemnat cu rolul său de prinț consort, dar că îi era destul de greu să accepte că nu se află pe aceeași poziție cu soția sa, beneficiind de drepuri mai puțin și, implicit de mai puțin respect din partea supușilor. "Accept să joc acest joc. Dar este foarte dificil pentru un bărbat să nu fie considerat pe acelaşi plan cu soţia sa", recunoaşte el în memoriile sale. Abia în 1984, la 12 ani după accederea la tron a soţiei sale el a obţinut propriile prerogative, desprinse din cele ale reginei, iar prințul a fost mai mult decât bucuros să o înlocuiască pentru prima dată pe suverană, atunci când a fost bolnavă, într-o vizită în Groenlanda. "Eram în prima linie! Nu mai eram umbra, al doilea, efigia de carton, clovnul, căţelul", şi-a exprimat el entuziasmul la vremea respectivă.
Henrik a avut înclinații cât se poate de boeme pe care consoarta sa le-a sprijinit așa cum a putut mai bine. Henrik, care a fost şi sculptor, a publicat mai multe volume de poezie, dintre care unele au fost ilustrate de Margrethe, pictoriţă şi plasticiană respectată în Danemarca.