Românii din Europa reînvaţă să trăiască. "Ne e dor să ne îmbrăţişăm părinţii şi prietenii"

Ultima actualizare:

    Madrid, Spania. Locuitorii capitalei au ieșit sâmbătă să facă mișcare.Foto: Guliver/GettyImages
Madrid, Spania. Locuitorii capitalei au ieșit sâmbătă să facă mișcare.Foto: Guliver/GettyImages

Români din Italia, Austria, Spania, Grecia şi Franţa povestesc despre cum decurge viaţa lor în relaxare graduală. Oamenii sunt încă năuciţi de cele îndurate ca urmare a izolării impuse de pandemia de coronavirus, încă au reţineri la apropierea de ceilalţi, dar abia aşteaptă să-şi revină la normal.

Dacă noi aşteptăm data de 15 mai, avansată de autorităţi drept început al măsurilor de relaxare, mai multe state ale Uniunii Europene au dat deja un semnal timid al revenirii treptate la viaţa de dinainte de COVID – 19. Mulţi conaţionali aflaţi în ţările respective încearcă să se adapteze, după două luni de distanţare. „Ne e dor să ne îmbrăţişăm părinţii şi prietenii“, spun ei pentru adevarul.ro. 

  • Italia. “Lumea a luat-o razna”. În Peninsulă, prima zi de relaxare a fost plină de nervi. La bănci s-a aşteptat cu orele, iar lumea era atât de nervoasă, încât era să ia la bătaie directorul venit să calmeze spiritele. „Se vedea că nervii sunt întinşi la maximum“, spune Adriana Gurzău, care deţine un cabinet de tehnică medicală în cel mai scump cartier din centrul Romei. „Lumea e disperată, a luat-o razna! Până şi clienţii cei mai educaţi, cu care ne înţelegeam foarte bine, au devenit agresivi, nu mai au răbdare, zici că nu mai sunt ei. Pe stradă umblă ca nişte zombie. Cât să mai reziste oamenii? Cheltuielile sunt foarte mari, enorme pe alocuri. Dacă nu mori de COVID - 19, mori de foame. Eu am lucrat tot timpul, nu puteam să-mi las pacienţii. Am muncit şi am reuşit să-mi plătesc chiria, mă ţin pe linia de plutire. Dar alţii îşi vor închide porţile definitiv, nu-şi mai permit să susţină afacerile. Şi nici împrumuturi de la bancă nu mai pot lua în condiţiile astea. Părerea mea e că situaţia asta va dura 24 de luni, exact cât a fost gripa spaniolă“, relatează Adriana.
  • Austria. “Oamenii sunt fericiţi”. La Viena a fost totul închis, în afară de supermarketuri şi de farmacii, dar regulile au fost respectate fără ordonanţe militare. De altfel, nu au fost poliţişti ori soldaţi pe străzi. „Nu ne-a controlat nimeni pentru că autorităţile s-au aşteptat de la populaţie să se conformeze. Şi austriecii s-au conformat“, arată Dan Pavel, arhitect care trăieşte în Viena. În prima zi de libertate, românul s-a plimbat de la un capăt la altul pe “Mariahilferstrasse”, celebra stradă pietonală cu magazine din capitala Austriei. „Am văzut mai multe zâmbete pe stradă decât în perioada de dinainte. Strada era plină de oameni care se plimbau sau care ieşiseră la cumpărături. Era o atmosferă plăcută, oamenii erau mai fericiţi, mai relaxaţi şi mai politicoşi unii cu alţii. Magazinele deja s-au deschis, se stă la cozi la intrare, cu respectarea distanţei, evident. În magazine este obligatorie masca, nu şi pe stradă. Mănuşi poartă doar angajaţii din magazine. Au fost deschise şi parcurile după Paştele catolic, iar restaurantele se vor deschide pe 15 mai“, povesteşte Dan.

Dan Pavel
Dan Pavel

„Avem două variante. Ori înţelegem situaţia şi mai stăm puţin în case până când virusul dispare cu totul şi rămânem cu anumite comportamente sociale pozitive, cum ar fi distanţarea fizică, spălatul des pe mâini, purtarea măştii dacă suntem răciţi. Ori ne obişnuim cu ideea că există un virus printre noi, dăm din umeri şi ne ducem viaţa ca înainte, cu grătare şi întâlniri cu prietenii - şi dacă e să ne infectăm, asta e. Personal prefer prima variantă, dar văd din ce în ce mai mulţi care merg pe varianta a doua, pentru că nu mai suportă să stea în case“, observă Dan.  

  • Spania. “Ca nişte roboţi cu măşti”. Lavinia Dragotă a avut o experienţă stranie la prima ieşire în libertate.

Lavinia Dragotă
Lavinia Dragotă

„Pentru că parcurile sunt încă închise, ne-am adunat prin cele mai absurde locuri, pe străzi pe care nu ne-am fi plimbat niciodată în condiţii normale. Mergeam ca nişte roboţi cu măşti, unii după alţii, pe trotuare. Foarte ciudată senzaţia! Oricum, se pare că se vede luminiţa de la capătul tunelului. Vom avea libertate controlată, fără nici o îndoială! Îmi place să cred că toată situaţia asta nu numai ca ne-a făcut să preţuim înzecit ceea ce avem, dar mai ales ne-a reamintit o lecţie importantă: clipa prezentă este toată averea noastră. Dacă ne-am aminti lucrul ăsta în fiecare dimineaţă, am trăi mult mai fericiţi, mai împăcaţi cu noi înşine şi cu cei din jur“, spune tânăra din Madrid, care este doctor în literatură. 

  • Grecia. “Comportament exemplar”. Locurile unde altădată izvora muzica de dans au fost închise. Oamenii aşteaptă acum să se redeschidă magazinele, stadioanele, insulele. Grecia ar putea primi turişti din iunie, cu adeverinţă că nu au COVID - 19.

Atena, Grecia. Tinerii s-au bucurat sâmbătă de primăvară, la doi pași de Acropole
Atena, Grecia. Tinerii s-au bucurat sâmbătă de primăvară, la doi pași de Acropole

„Aici a fost linişte, străzile sunt goale. S-au făcut grătare doar în balcoane sau în curţi. Grecii suferă mult din cauza asta, dar s-au comportat exemplar. Sunt de apreciat“, remarcă Teodor Cioroiu, stabilit la Atena.

Teodor Cioroiu
Teodor Cioroiu

El relatează că masca a rămas obligatorie în spaţiile închise, iar amenda este 150 de euro pentru nepurtarea ei. Şcolile încep să se deschidă treptat, de mâine: întâi liceele, apoi gimnaziile şi grădiniţele. Bisericile vor funcţiona normal de pe 17 mai.  

  • Franţa. “Suntem zguduiţi”. Hexagonul este în continuare sub stricteţea regulilor. Gabriela Munteanu, din Strasbourg, respectă cu sfinţenie măsurile: „Dacă de pe 11 mai numărul cazurilor creşte din nou, se revine la restricţii. Suntem zguduiţi rău moral. În România e ciudat de mic numărul de cazuri, cu păstrarea mersului la slujbă. Presa străină vorbeşte despre o posibilitate a neraportării situaţiei reale“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
child 7537716 1280 jpg
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
licensed image jpg
Un deliciu: ciorbiţa  de fasole boabe jpeg
Kate Middleton, Prințul William   GettyImages jpg
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
crima romanca italia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net