SARS-CoV-2 poate fi transmis și pe cale sexuală? Urme de virus, identificate în lichidul seminal
Apar noi informații privind răspândirea noului coronavirus. Medicii chinezi de la Spitalul Municipal Shangqiu din China au identificat SARS-CoV-2 în lichidul seminal al unora dintre bărbaţii infectaţi.
Din 38 de bărbați aflați în testare, doar 6 aveau virusul în spermă, scrie Mediafax. Specialiștii spun însă că studiile nu trebuie considerate concludente în acest moment. Rezultate sunt preliminare şi se bazează pe un număr mic de bărbaţi infectaţi, fiind nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă transmisia sexuală poate juca un rol în răspândirea pandemiei COVID-19. Un alt studiu efectuat pe 12 pacienţi cu COVID-19 în China, în februarie şi martie, a constatat că toţi au fost negativi pentru SARS-CoV-2 la astfel de probe. Efectele pe termen lung ale acestui virus asupra reproducerii masculine nu sunt deocamdată cunoscute.
"Sunt necesare mai multe studii suplimentare în ceea ce priveşte informaţiile detaliate despre răspândirea virusului, timpul de supravieţuire şi concentraţia în spermă", a scris echipa de cercetători în concluziile publicate în JAMA Network Open. "Dacă s-ar putea dovedi că SARS-CoV-2 poate fi transmis sexual... (acest lucru) ar putea fi o parte critică a prevenirii", au notat oamenii de ştiinţă, "mai ales având în vedere faptul că SARS-CoV-2 a fost detectat în lichidul seminal al pacienţilor aflaţi în recuperare", notează autorii.
Citește și:
Lama Winter ar putea salva lumea de coronavirus. Ce au descoperit oamenii de știință