A scris William Shakespeare capodoperele sale, drogat?

Ultima actualizare:
Geniul Emineşcian a fost influenţat de morfină
Geniul Emineşcian a fost influenţat de morfină

Adesea ne-am întrebat cum au reuşit geniile să creeze. Din ce se inspirau sau în ce perioadă a zilei scriau. Ei bine am aflat cel mai uluitor lucru. E de neînchipuit cum îşi scria William Shakespeare ceea ce noi considerăm astăzi capodopere.

Potrivit oamenilor de ştiinţă au fost descoperite pipe de canabis, vechi de aproape 400 de ani în Londra, în împrejurimile oraşului Stratford-upon-Avon, mai exact în grădina lui William Shakespeare, în care a petrecut o parte din viaţă. Datorită unui procedeu specific, analizele din Pretoria (Africa de Sud) au permis identificarea substanţelor care erau fumate în secolul al XVI-lea şi al XVII-lea, epoca în care a trăit celebrul dramaturg britanic.

24 de pipe vechi de aproape 400 de ani au fost analizate. Uluitor este faptul că patru din cele opt care conţineau reziduri de canabis au fost găsite în grădina reşedinţei lui William Shakespeare.

În secolul XVII, Europa a descoperit mai multe plante noi, majoritatea provenind din Lumea Noua (America) ale căror frunze puteau fi rulate şi fumate. Mai mulţi navigatori au adus din America de Nord planta de tabac (Nicotiana rustica), frunze de coca din Munţii Anzi, dar şi numeroase plante asiatice. Oamenii din epocă testau noile plante. Printre ei se numără Shakespeare şi prietenii lui. Dramaturgul britanic a scris în "Sonetul 76", "Keep invention in a noted weed" ("Păstrează invenţia într-o buruiană vestită"), această frază a dus la interpretarea că Shakespreare prefera canabisul în locul efectelor excitante ale frunzelor de coca, mai ales pentru virtuţile lor, în ceea ce priveşte procesul de creaţie.

În anul 2011 antropologul Francis Thackeray a descoperit urme de cocaină în casa dramaturgului şi a cerut imediat o exhumare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Dar, din cauza ultimelor dorinţe ale scriitorului, care îl blestema pe "acela care îi va deplasa oasele", solicitarea antropologului nu a fost niciodată transformată în realitate.

"Poet naţional al Angliei" sau "Poetul din Avon", William Shakespearea fost un dramaturg şi poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără tragediile "Hamlet", "Romeo şi Julieta", "Othello", comediile "Furtuna", "Visul unei nopţi de vară", "Îmblânzirea scorpiei" şi volumele istorice "Regele Ioan" şi "Richard al III-lea".

Mihai Eminescu consuma o substanţă halucinogenă


    Geniul Emineşcian a fost influenţat de morfinăfoto: alba24
Geniul Emineşcian a fost influenţat de morfinăfoto: alba24

Antropologului Andrei Oişteanua a căutat adevărul din operele autorilor cunoscuţi: "Initial, am cercetat marturii istorice, etnologice si istorico-religioase referitoare la utilizarea in scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope in spatiul carpato-dunarean din Antichitate pana in epoca premoderna”.

Acesta a descoperit o afirmaţie a lui George Călinescu care spune că în momentul în care Mihai Emineascu suferea de depresie îi cerea psihiatrului său să-i prescrie morfină. Eminescu mai consuma opium şi opiaceele în spitalele de alienare mintală, în care a fost internat.

Ce droguri consumau scriitorii români

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net