Țara al cărui nume a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani. În trecut, era supranumită „Elveția Orientului Mijlociu”
Fiecare țară este unică în felul ei, de la peisaje de poveste, până la locuri unice și nume care mai de care mai ciudate. Însă, știai că există o țară al cărui nume a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani? Mai exact, este vorba despre Liban.
Liban, ţară care se mândrea cândva cu porecla „Elveţia Orientului Mijlociu”, este recunoscut pentru diversitatea sa etnică și religioasă, dar și pentru mixul fascinant de tradiție și modernitate. De altfel, Libanul găzduiește orașul antic Byblos, considerat unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume și locul de naștere al alfabetului modern.
Cine și cum a fost creat Liban? După prăbușirea Imperiului Otoman, Libanul a intrat sub jurisdicție franceză și și-a dobândit independența în 1943. Deși regiunea este menționată în cele mai vechi texte biblice, inclusiv despre cedrii libanezi și fenicienii (vechii locuitori ai țării), trebuie spus că Libanul modern a fost creat practic de francezi în 1926 pe ruinele fostului Imperiu Otoman.
Numele țării a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani
În mod firesc, apare întrebarea: „Cum?”. Franța și Regatul Unit au instituit protectorate în fostele zone otomane, care acum sunt Libanul, Siria și Irak, printr-un mandat internațional. Până la războiul civil libanez (1975-1990), Libanul era relativ prosper și era cunoscut drept „Elveția Orientului Mijlociu”. A urmat o perioadă de stabilitate relativă până în 2006, care a fost întreruptă pentru scurt timp de un război civil care a durat o lună. Țara a fost afectată și de criza financiară din 2007.
Interesant despre această țară este faptul că numele ei a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi nume de țară în uz continuu. Numele „Liban” provine de la cuvântul de origine semitică „lbn” care înseamnă „alb” cu referire la Muntele Liban acoperit cu zăpadă.
Capitala Libanului și cel mai mare oraș al țării este Beirut, cândva un centru de cultură, modă și intelectualism în lumea arabă. O legendă spune că orașul, cunoscut în 1960 drept „Parisul Estului” datorită imaginii sale ca destinație de vacanță pentru cei mai înstăriți oameni ai lumii, a fost reconstruit din cenușă de șapte ori, fiind un „phoenix urban în mitologie”.