Înfrângerea care a salvat România! A fost un mare punct de cotitură în istoria noastră

Istoria este plină de puncte de cotitură, în care soarta întregii lumi o putea lua pe o cale cu totul diferită, dacă lucrurile ar fi mers altfel. Iar, de cele mai multe ori, motivul pentru care anumite evenimente s-au întâmplat așa cum le știm a fost datorită unor simple coincidențe! Un astfel de moment se află și în trecutul nostru, fiind vorba despre o bătălie care a schimbat soarta românilor!

Bătălia de la Stănilești a avut loc în 1711
Bătălia de la Stănilești a avut loc în 1711

Istoria poporului nostru este plină de bătălii și crize politice dificile, însă, indiferent de cât de severe păreau acestea, atunci când privim lucrurile în ansamblu, viața tot ar fi mers înainte, cu puține diferențe, dacă lucrurile ar fi luat o altă cale. Chiar dacă pe tron ar fi stat alt voievod, sau dacă granițele erau ușor diferite pentru un deceniu, sau două, istoria nu ar fi deviat prea mult.

Dar, există și anumite momente cu totul diferite, în care destinul nostru s-ar fi putut schimba complet. De exemplu, ce s-ar fi întâmplat dacă Decebal îi învingea pe romani? Din prima, putem spune că, fără influența romană, poporul nostru nici nu ar mai fi existat!

Bătălia care a condus la apariția României

Iar 1711, a mai existat un astfel de moment! O bătălie pe care românii au pierdut-o și care, paradoxal, ar fi putut împiedica apariția României, dacă ar fi fost câștigată.

Este vorba despre Bătălia de la Stănilești, din județul Vaslui, care a avut loc între 7 – 11 iulie 1711. Practic, în primăvara acelui an, Dimitrie Cantemir, ce se afla pe tronul Moldovei, a ajuns la concluzia că Imperiul Otoman se va dezintegra curând, așa că a sprijinit Rusia, în conflictul ei împotriva Sultanului. Însă, pariul lui Cantemir nu a dat roade.

Rușii au cerut predarea regelui suedez

Regele Carol al XII-lea se refugiase la Tighina
Regele Carol al XII-lea se refugiase la Tighina

Rușii au cerut otomonailor predarea fostului rege suedez Carol al XII-lea, care luptase ani de zile împotriva Rusiei, iar acum ajunsese refugiat în Imperiul Otoman, la Tighina. Sultanul a respins rapid cererea rușilor, care au pornit la război. Iar tabăra acestora era la Stănilești, fiind sprijiniți de Cantemir.

De asemenea, la Stănilești mai trebuiau să ajungă și sârbi, munteni și polonezi, însă aceștia nu au mai sosit. Astfel, aprovizionarea taberei a picat pe umerii boierilor moldoveni, care nu au asigurat suficientă hrană soldaților. În scurt timp, tabăra a fost încercuită de otomani, care au bombardat puternic fortificațiile.

Dimitrie Cantemir a fugit în Rusia

În cele din urmă, apărătorii sunt nevoiți să se retragă, iar Dimitrie Cantemir fuge în Rusia, alături de Petru I. Motivul pentru care această bătălie este atât de importantă este faptul că, în urma ei, Imperiul Otoman a decis să implementeze domniile fanariote, în țările românești.

Astfel, pe tronul Munteniei și Moldovei au fost puși greci din cartierul Fanar, din Constantinopol. Iar din acest moment, istoria poporului nostru a luat-o pe calea pe care o știm și astăzi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
negocieri guvern FOTO PNL jpg
masini trafic  Foto carVertical jpg
petrol romania1 jpeg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
arhive securitate dosare foto Inquam Photos
andrada manta colaj instagram jpg
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva  Foto Daniel Guță JPG
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net