Şi-a născut copilul cu uterul surorii
Incredibil, dar adevărat! Suedeza Lolita Wästerlund a reuşit să aducă un copil pe lume abia după ce sora ei, Linda, i-a donat uterul său. Lolita s-a născut fără uter şi nu putea să devină mamă niciodată.
Asistenta medicală Lolita Wästerlund (36 de ani) a aflat că suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, din cauza căruia s-a născut fără uter, de la 14 ani. De atunci, s-a luptat încontinuu cu depresia. Nu avea menstruaţie şi a început să aibă probleme de identitate. Nu-şi găsea un scop în viaţă, deşi s-a căsătorit cu Patrick, care o iubea aşa cum era. Ca s-o liniştească, sora ei, Linda, astăzi de 40 de ani, i-a spus că îi va da cândva uterul său, deşi la acea vreme era imposibil. Abia în 1999 au aflat despre transplantul de uter care se experimenta la spitalul universitar Sahlgrenska din Göteborg.
Profesorul Mats Brännström a consultat-o pe Lolita şi a ajuns la concluzia că avea ovare ce produceau ovule. I-a recomandat să închirieze o mamă-surogat, dar acest lucru era ilegal în Suedia. În 2012, Brännström a reuşit primul transplant de uter, iar femeia căreia i s-a transplantat uterul a născut un băieţel. Apoi a mai operat 8 paciente, dintre care la cinci operaţiile au reuşit. Atunci, Linda, care născuse deja 4 copii, a decis să-şi doneze uterul surorii. Operaţia a avut loc la 16 martie 2013 şi a reuşit, după sute de teste de sânge şi verificări ale compatibilităţii.
Abia la un an după ce organismul ei a acceptat uterul, Lolita a început tratatamentele de fertilizare. Medicul îi implanta ovule fecundate cu sperma soţului, însă abia la a şasea încercare s-a prins un embrion. În iunie 2015, ea a născut în sfârşit un băieţel, Cash-Douglas, actualmente perfect normal şi sănătos.
Click! Spune: Operaţia constă în scoaterea uterului cu artere şi vene de la donatoare şi transplantarea acestuia în corpul femeii care îl primeşte, conectându-l la vasele ei de sânge şi la vagin. Pe parcursul unui an se fac tratamente pentru neutralizarea sistemului imunitar ca să nu fie respinsă grefa şi de activare a funcţiilor hormonale.