Te-ai plictisit de Grecia şi Turcia? 7 ponturi pentru o vacanţă de vis în Ciprul de Nord
Fie viaţa cât de grea, o vacanţă pe an e musai în agenda românilor. De ceva vreme, ei lasă litoralul românesc pentru plajele însorite ale Greciei sau ale Turciei, aşa că în perioada estivală în cele două ţări amintite se vorbeşte mai mult româneşte. Pentru cei care vor o alternativă există Ciprul de Nord, o destinaţie care vine la pachet cu multe plusuri: două ore de zbor, istorie, soare, mare, dezmăţ culinar şi preţuri mai mici decât la vecini.
Am testat câteva hoteluri, plaje, restaurante şi am bifat principalele obiective turistice din Cipru de Nord, iar acum îţi dăm câteva ponturi utile în caz că până acum nu ţi-ai planificat vacanţa de vară. Oricum este bine de ştiut că Republica Turcă a Ciprului de Nord este destinaţia ideală şi pentru toamnă. Te poţi scălda în Mediterană chiar şi la sfârşitul lunii octombrie, atunci când termometrele indică şi 29 de grade Celsius.
Insula Cipru este situată în estul Mării Mediterane, foarte aproape de coastele Turciei şi ale Siriei, şi este a treia ca mărime după Sicilia şi Sardinia. Majoritatea românilor spun că merg în vacanţă în Cipru, însă puţini ştiu că micuţa insulă este divizată în două zone. Ciprul de Sud a fost despărţit de Ciprul de Nord în 1974, printr-un conflict armat iniţiat de turci. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută pe plan internaţional doar de Turcia.
“Turiştii nu fac diferenţa între Ciprul de Sud şi cel de Nord. Ei doar vin în vacanţă şi nu sunt interesaţi neapărat de istoria acestui conflict. Totuşi, noi ne facem datoria şi le povestim pe scurt ce deosebiri există între cele două, dar şi cum s-a ajuns la această separare”, ne spune Elena Eren, o moldoveancă stabilită în Kyrenia, un oraş din Ciprul de Nord. Elena poartă mândră o panglică cu tricolorul la rucsac şi ne spune râzând că i se face des dor de mămăligă. “Merg o singură dată pe an în ţară, iar atunci îl rog pe fratele meu să-mi facă mămăliguţă”. Pe Elena, care este ghid în Cipru de 15 ani, am găsit-o la muncă, însoţind un grup de seniori veniţi din România să se bucure de meleagurile cipriote.
Plaje pe întinderi nemărginite, resorturi de lux şi ultra all inclusive
Ciprul de Nord s-a deschis turismului relativ recent, iar investitorii au alocat sute de milioane de euro în resorturile de lux, care sunt gata să satisfacă şi cele mai exigente cerinţe ale turiştilor.
Camere spaţioase, restaurante pentru toate gusturile, piscine, plaje, parcuri de distracţie, locuri de joacă pentru cei mici, săli de fitness, discoteci, saună, spa, cinema, terenuri de tenis sau volei şi lista poate continua. Indiferent de vârstă, în aceste resorturi nu ai timp să te plictiseşti.
Un sejur pe insula care se bucură de şase luni de soare pe an începe de la 900 de euro/ 2 persoane, 7 nopţi cu cazare la un hotel de 3*, mic-dejun şi cină incluse. Pentru un hotel de 5* cu ultra all inclusive preţurile pornesc de la 1.600 de euro şi ajung până la 2.100 de euro pentru două persoane, conform pachetelor oferite de agenţia de turism Prestige Tours.
Plajele din Ciprul de Nord sunt printre cele mai frumoase din lume. Plaja Ayia Napa este foarte curată, cu nisip fin şi mici golfuleţe unde poţi face scufundări. Plaja Alagati sau “Turtle Beach” este renumită pentru broaştele ţestoase care îşi depun aici ouăle, în timpul verii.
Halloumi – dimineaţă, la prânz şi seara
Odată ce ai gustat din halloumi, vestita brânză cipriotă, nu ai cum s-o uiţi. “Brânza care scârţie” este făcută dintr-un amestec de lapte de capră şi de oaie şi este nelipsită de pe masa ciprioţilor.
Halloumi are o caracteristică specială care o face renumită în întreaga lume şi anume un punct de topire foarte ridicat, fiind servită după ce a fost prăjită pe grătar. Ciprioţii se mai laudă cu tradiţionala pâine cu susan şi mac sau diverse sortimente de măsline cum ar fi Kalamata, care sunt excepţionale la gust.
De pe masă nu lipsesc salatele cu legume, humusul, tzatziki şi souvlaki de miel sau vită. Nici o masă nu ar fi desăvârşită fără desert, iar ciprioţii adoră dulciurile scăldate în miere. O să te saturi de baclava şi nu uita să guşti din pastelli, palouzes şi soutzoukkos, bunătăţi care se găsesc atât în restaurante cât şi la tarabe.
Magnetul, cât e magnetul?
Dacă obişnuieşti să cumperi suveniruri ar fi bine să laşi ceva spaţiu în bagaj pentru că negustorii au o ofertă largă. În bazar nu prea se negociază, însă preţurile sunt pentru toate buzunarele. În Ciprul de Nord poţi plăti atât cu lire turceşti, dar şi cu euro, ceea ce este un plus. La restaurante şi supermarketuri se acceptă şi plata cu cardul. Cel mai ieftin magnet costă un euro, iar o gentuţă cu vestiţii măgăruşi porneşte de la trei euro.
La mare căutare sunt cutiuţele cu delicii cipriote, cele cu alune, nuci sau migdale, dar şi lokum, celebrul rahat turcesc. Curmalele şi fructele uscate sunt nelipsite de pe tarabe, iar turiştii nu pleacă acasă fără măcar o sticluţă din vestitul sirop de rodie.
Faci selfie cu pisici şi hrăneşti măgăruşi sălbatici
Dacă iubeşti felinele, în Ciprul de Nord te vei simţi ca-n “raiul pisicilor”. Sunt la tot pasul, în resorturi, pe plajă, pe stradă sau în casele şi grădinile localnicilor. Miaună cât e ziua de lungă şi sunt răsfăţate de turişti cu mâncare în schimbul unui selfie amuzant.
Aproape că nu e loc în care să nu vezi câte o pisică. Dacă în unele destinaţii turistice, comercianţii vând grăunţe pentru porumbei sau banane pentru elefanţi, în Ciprul de Nord poţi cumpăra hrană pentru pisici. Cei mici vor fi cu siguranţă încântaţi când vor vedea ghemotoacele de blană lenevind la soare.
Din categoria “celor care nu cuvântă” trebuie să-i amintim şi pe măgăruşi, care au devenit un fel de simbol al Ciprului de Nord. Să vii în Cipru şi să nu vezi măgăruşii este ca şi cum ai merge la Paris şi nu ai vizita turnul Eiffel. O excursie în peninsula Karpaz, acolo unde trăiesc mulţi măgări în libertate va fi cu siguranţă o experienţă de neuitat.
Sunt prietenoşi şi abia aşteptă să le oferi o trataţie cu mere şi morcovi. Nu-ţi face griji dacă uiţi să le iei de la hotel, pentru că-n zonă se găsesc destui negustori cu pungi pline cu fructe şi legume.
«Biserica miracolelor» sau locul în care dorinţele se îndeplinesc
Lista cu “ce nu trebuie să ratezi” este lungă, însă o să amintim câteva obiective turistice pe care e musai să le bifezi.
- Pune-ţi o dorinţă la Biserica “Sfântul Apostol Andrei”. Că tot am amintit mai sus de Peninsula Karpaz, o excursie aici vine la pachet cu o vizită la Biserica “Sfântul Apostol Andrei”.
Este una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine din lume, având originile în secolul I, când Sfântul Apostol Andrei a trecut pe aici. I se mai spune şi “Biserica Miracolelor” pentru că o dorinţă pusă în acest loc se îndeplineşte.
- O cafea în port şi o vizită la castelul Kyrenia. Cel mai important obiectiv din Kyrenia este portul. Clădirile construite de veneţieni au fost transformate în baruri şi restaurante.
Aici poţi savura o cafea turcească, o bere Efes sau te poţi delecta cu mâncăruri tradiţionale în timp ce admiri bărcile şi iahturile ancorate în port. Cei cu dare de mână pot opta şi pentru o plimbare cu una dintre ambarcaţiuni. Lângă port se află castelul Kyrenia, un loc plin de istorie şi una dintre atracţiile principale din regiune.
- Bellapais, satul care te va cuceri pe loc. Are străduţe înguste şi case de un alb imaculat. Aici locuiesc ciprioţii înstăriţi, aşa că vilele cu etaj şi piscinele imense sunt la tot pasul.
Miroase a var şi mortar pe la colţuri şi asta pentru că-n zonă se tot construiesc pensiuni şi hoteluri. Tarabele cu suveniruri se întind cât vezi cu ochii, iar restaurantele îţi oferă o privelişte de vis.
- Famagusta sau capitala istorică a Ciprului de Nord. Iubitorii de istorie şi arhitectură trebuie să facă o excursie în acest oraş. Nu rata Catedrala Sfântului Nicolae, Turnul lui Othello sau zidurile Famagustei.
- Nicosia, singura capitală divizată în două. Situată pe râul Pedios, Nicosia e singura capitală divizată din lume, partea nordică (turcească) şi cea sudică (grecească) fiind despărţite de o “linie verde”, menţinută de ONU. Bazarul este locul perfect din care poţi pleca încărcat cu suveniruri pentru cei dragi.
- Safari jeep, o experienţă de neuitat! Dacă îţi place adrenalina, rezervă o zi pentru o plimbare cu jeep-ul pe meleagurile cipriote. O să se lase cu mult praf, dar şi cu senzaţii tari.
Opririle vor fi la localnici, care sunt gata să te înveţe cum să prepari pâinea lor tradiţională, dar şi vestita brânză halloumi. Plimbarea se va termina cu o masă la malul mării, iar cei care mai au energie pot călări pe plajă.
Şi acum, dans!
Ciprul de Nord nu înseamnă doar soare, plajă şi istorie la pas. Adevărata distracţie începe după apus, iar ciprioţii sunt campioni la petreceri.
Chiar şi cel mai stângaci dansator se va ridica de la masă şi se va lăsa prins în dans alături de o cădână cu forme perfecte. În resorturi, dar şi-n cluburi, te poţi bucura de petreceri cipriote şi poţi admira dansatoarele care se unduiesc pe ritmuri balcanice.