Obieciul banal care ne poate întineri corpul chiar și cu 8 ani. Ce au descoperit specialiștii
Fiecare dintre noi încercăm să avem cât mai multă grijă de sănătatea noastră, iar pe lângă dietă și vizite regulate la medic, activitatea fizică joacă un rol important în acest scop. Iar dacă vrem să ne creștem speranța de viață cât mai mult posibil, trebuie să știm că un anumit exercițiu ne poate reduce vârsta biologică chiar și cu 8 ani.
Dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră, la fel și vizitele regulate la medic. Însă, pe lângă acestea, este important să avem grijă să ne menținem un stil de viață cât mai activ, mai ales din punct de vedere fizic.
Un studiu recent realizat pe un eșantion de 4.800 de oameni a arătat oamenilor de știință că un anumit exercițiu ne poate ajuta să ne prelungim speranța de viață! Este vorba despre ridicatul greutăților, un obicei care este, în general, asociat numai cu sănătatea oaselor și a mușchilor. Potrivit experților, exercițiile de forță stimulează metabolismul, previn pierderea masei musculare și susțin sănătatea inimii.
Exercițiile care ne pot ajuta să trăim mai mult
Experții ne spun că ar trebui să realizăm măcar 150 de minute de activitate fizică moderată, în fiecare săptămână. Sau, dacă avem cum, 75 de minute de activitate fizică intensă. Analizând lungimea telomerilor, adică secțiunile din ADN care previn deteriorarea materialului genetic, cercetătorii au ajuns la concluzia că exercițiile de forță sunt bune și pentru longevitate.
În urma analizelor efectuate s-a descoperit faptul că persoanele care efectuau astfel de antrenamente aveau telomerii mai lungi. În plus, lungimea acestora era direct proporțională cu timpul acordat exercițiilor.
Vârsta biologică poate fi redusă semnificativ
Specialiștii au ajuns la concluzia că fiecare 10 minute de antrenamente cu greutăți pot reduce, într-o săptămână, vârsta noastră biologică chiar și cu 5 luni. Potrivit studiului efectuat de experții, undeva în jur de 90 de minute de antrenamente pe săptămână pot însemna o vârstă biologică cu 3,9 ani mai mică.
Cu toate acestea, Larry Tucker, care a condus acest studiu, ne spune că nu putem ști cu precizie, încă, dacă ridicarea greutăților este cea care duce la creșterea telomerilor. „Corelația nu înseamnă cauzalitate. Nu putem afirma că ridicarea greutăților este cauza directă a reducerii vârstei biologice”, a explicat acesta, potrivit Antena 3 CNN.