Tradiții și superstiții de Anul Nou din diferite colțuri ale Europei
Doar o zi ne mai desparte de 2018 și, ca de fiecare dată, culturi din întreaga lume s-au pregătit deja pentru noul an. Chiar dacă peste tot este celebrat cu fast și bucurie, fiecare țară percepe Anul Nou într-un mod oarecum distinct și toate culturile și-au însușit propriile tradiții și superstiții la trecerea dintre ani.
Continentul european este un adevărat mozaic cultural, iar diferențele se remarcă și în ceea ce privește sărbătorirea Anului Nou.
Marea Britanie
În fiecare noapte de 31 decembrie, scoțienii cântă tradiționalul cântec „Auld Lang Syne”, care-i adună la horă și se veselesc până în zori. Atât scoțienii, cât și englezii cred că este foarte important cine este prima persoană care-ți calcă pragul în prima zi din noul an pentru că îți poate aduce noroc, sau dimpotrivă, ghinion. Se spune că dacă un bărbat tânăr, cu părul închis la culoare îți bate la ușă pentru a aduce daruri pentru gazde, atunci norocul este garantat, precizează Adevărul. Tot scoțienii obișnuiesc ca de Anul Nou, să rostogolească pe străzi roți îmbibate în smoală, aprinse, și să ardă în locuințe crengi de ienupăr, focul având rolul de alunga bolile.
Austria
Pe lângă muzică și voie bună, austriecii dau o importanță aparte și artei culinare în noaptea de Revelion. Ei se remarcă în special prin celebrul „Bal imperial”, în care orchestra interpretează opera „Dunărea Albastră”, Johan Strauss. Obiceiul este ca bărbații să îmbrace costume negre, iar femeile rochii albe. Un obicei care aduce noroc este topirea plumbului, iar metalul lichid rezultt este apoiturnat într-un vas cu apă rece. În funcție de ce forme va lua plumbul prin răcire, se știe dacă persoana respectivă va avea sau nu un an bun, menționează sursa citată.
Grecia
La greci, prima zi din an aduce sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. În mod tradițional, grecii prepară o prăjitură numită „vasilopita”, în care se ascunde o monedă. După ce s-a făcut, prăjitura e tăiată felii, iar cel căruia i se nimerește moneda, va avea un an nou plin de noroc. Feliile se servesc în ordinea vârstei celor de la masă, dar prima este destinată Mântuitorului Iisus Hristos sau Sfântului Vasile cel Mare.
Spania
Spaniolii preferă să sărbătorească întotdeauna Anul Nou în compania celor dragi. La ora 12.00, spaniolii obișnuiesc să iasă în marile piețe ale orașelor pentru a asculta gongul care vestește începutul noul an. Se aud 12 bătăi de gong, iar în acest timp, tradiția cere ca oamenii care vor să aibă noroc în noul an, trebuie să mânânce câte 12 boabe de strugure, câte una pentru fiecare bătaie de gong, în tandem.