A votat din Cosmos pentru Casa Albă
Vot istoric în SUA! Toată planeta a urmărit confruntarea dintre Hillary Clinton şi Donald Trump. Astronautul Shane Kimbrough a votat în spaţiu în urmă cu câteva zile pentru a fi sigur că votul lui ajunge la timp ca să fie numărat.
Shane Kimbrough (49 ani), singurul astronaut american aflat pe Staţia Spaţială Internaţională din 19 octombrie, nu a vrut să dezvăluie dacă a votat în favoarea candidatei Partidului Democrat, Hillary Clinton (69 de ani), sau pentru reprezentantul Partidului Republican, Donald Trump (70 de ani). Însă a ţinut neapărat să-şi exprime opţiunea pentru al 45-lea preşedinte al SUA, chiar dacă în prezent se află în Cosmos. Primul american care a votat de pe orbita terestră a fost David Wolf, în 1997. Pentru a putea vota din spaţiu, astronauţii trebuie să iniţieze un demers cu un an înainte de plecare.
Cu şase luni înainte de alegeri, ei primesc un formular de înregistrare la vot. Şi preşedintele Barack Obama a votat anticipat, la 7 octombrie, pentru alegerea succesorului său, ţinând să spună deschis că o susţine pe Hillary. Cântăreţul şi actorul Justin Timberlake (35 de ani) a votat de asemenea mai devreme, la 24 octombrie. Multe state americane permit votul anticipat, dar voturile nu sunt numărate decât în ziua alegerilor. În prima localitate în care s-a votat, Dixville Notch, Clinton l-a devansat pe Trump cu 4 voturi la 2.
Alegerile SUA 2016
În SUA, preşedintele nu e ales prin vot direct, ci printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare din cele 50 de state. Un candidat trebuie să obţină 270 de electori din 538 ca să iasă câştigător. Dacă obţine majoritatea votului popular într-un stat, obţine toţi electorii acelui stat. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu e public.