11 recomandări pentru zile foarte călduroase

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Atmosfera e deja foarte încinsă în multe zone din țară. Meteorologii spun că, în aer, se resimt până la 38 de grade Celsius, așa că ar fi bine să țineți cont de câteva sfaturi care vă pot scăpa de necazurile provocate de căldura excesivă.

Avem o zi extrem de călduroasă, miercuri, cu temperaturi resimțite de 35 de grade Celsius în Crișana, 36 de grade în Banat, Transilvania și Oltenia, 37 de grade în Moldova și în București și 38 de grade în Muntenia. Mai mult, indicele de radiație ultravioletă (UV) este în creștere. În acest moment, pe harta României, valoarea cea mai mare este 9 - 10, pe o scară de la 0 la 15, în zona Modovei şi pe alocuri în zona montană din Transilvania.

Ținând cont de aceste informații, specialiștii Ministerului Sănătății ne ne sfătuiesc astfel:

# Consumați zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

# Consumați zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În zilele călduroase, trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, evitați băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

# Pe parcursul unei zile, este recomandat să faceți câteva duşuri călduţe, lăsând apa pe piele.

# Reglați aparatul de aer condiţionat, astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

# În cazul persoanelor care trebuie să stea în soare la orele amiezii, medicii le recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

# Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

# O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, spun medicii. Astfel, ei trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru.

# Nu scoateți copiii din casă decât atunci când este nevoie şi obligatoriu cu capul acoperit, iar îmbrăcămintea acestora trebuie să fie lejeră, din materiale textile vegetale comode. Aceştia trebuie să bea apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit şi să mănânce fructe proaspete şi foarte bine spălate.

# Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Ele trebuie să evite consumul de cafea sau alcool şi să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală. De asemenea, la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

# Copiii care vor pleca în tabără trebuie să beneficieze de condiţii corespunzătoare de cazare, iar alimentaţia acestora să respecte normele de igienă. De asemenea, cei care îi însoţesc vor avea grijă ca aceştia să fie hidrataţi corespunzător, să nu se joace în soare la orele caniculare, să aibă capul acoperit, iar acolo unde există bazine, copiii să fie supravegheaţi pe toată durata scăldatului.

# Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Acestea trebuie să aibă în casă o temperatură corespunzătoare, să consume apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, iar alimentaţia lor să fie predominat din legume şi fructe proaspete, evitând consumul de alimente uşor perisabile. De asemenea, ei trebuie să rămână în casă pe perioada caniculei, iar, dacă trebuie să iasă din locuinţă, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi să aibă capul acoperit. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net