37 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în Cosmos. A stat în spațiu 7 zile

Ultima actualizare:

    Dumitru Prunariu și Leonid Popov au stat aproape 8 zile în spațiul cosmic
Dumitru Prunariu și Leonid Popov au stat aproape 8 zile în spațiul cosmic

A fost liniște pe străzi în ziua de 14 mai 1981. Toți românii așteptau în case noutăți despre Dumitru Prunariu care trebuia să zboare în Cosmos. De atunci au trecut 37 de ani și nici un alt cosmonaut din țara noastră nu a mai fost în spațiul cosmic.

Ne mândrim cu Dumitru Prunariu. Avea 29 de ani când a fost selectat pentru a zbura în Cosmos. Este primul român cu această performanță extraordinară, dar și singurul român care a fost în spațiu.

De profesie inginer aeronautic, Dumitru Prunariu a fost selectat să participe la misiunea Spiuz 40. A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

În 1977, au început să se facă selecții pentru programul de zbor Intercosmos, inițiat de URSS și adresat și celorlalte țări comuniste. Au fost 150 de candidați, din care la un moment dat au rămas trei, iar după alți trei ani de pregătire sovieticii l-au ales pe Dumitru Prunariu. Românul urma să facă echipă cu Leonid Popov, cosmonaut sovietic.

Spre seara zilei de 14 mai1981, un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur: colonelul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spaţiul extraterestru de 185 de zile, şi locotenentul major inginer Dumitru Prunariu, inginer de bord si cosmonaut cercetator. Cu două ore înainte de start echipajul a ocupat poziţia de lansare în capsula navei cosmice aflată în vârful rachetei purtătoare, efectuând până la lansarea propriu-zisă o serie de teste ale aparaturii şi sistemelor navei. La ora 20 16’ 38” (ora Bucureştiului), nava cosmică Soiuz 40 a fost lansată, fără probleme.

Cei doi au petrecut șapte zile pe stația orbitală Saliut 6, unde s-au făcut mai multe experimente științifice.

Revenirea a avut loc vineri, 22 mai 1981, la ora 16.58, ora României, în condiții normale.

Descriind momentele de imediat după aterizare, Prunariu relatează: ”Trecerea la greutatea normală a fost cumplită. Mă trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de căutare-salvare şi sunt aşezat lângă Popov pe un şezlong. Am impresia că sunt de plumb şi că pământul se clatină sub mine. La cinci minute după Cosmos, ca o mângâiere, aud vorbindu-se româneşte“, mărturisea cosmonautul, lui Alexandru Stark, reporterul român acreditat să relateze evenimentul.

Cariera lui Dumitru Prunariu a fost de excepție. A fost pe rând șef al Aviației civile Române, președintele Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă și încă multe altele. În prezent, are 65 de ani și are gradul de general-locotenent în rezervă.

Sursa: ”La cinci minute după Cosmos”, Dumitru Prunariu și Alexandru Stark, Editura Militară, 1982.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net