56 de cutremure într-o singură lună!

Ultima actualizare:

    Specialiştii spun că activitatea seismică din România este cea mai intensă din ultimii 15 anifoto: 123RF
Specialiştii spun că activitatea seismică din România este cea mai intensă din ultimii 15 anifoto: 123RF

Se zgâlţâie zilnic pământul în România. În ultima lună, s-au înregistrat 56 de cutremure, cele mai multe în Vrancea, dar şi în zone unde seismele se produc o dată la câţiva ani. Specialiştii spun că ceva similar nu s-a mai întâmplat de acum 15 ani.

51 de cutremure în judeţele Buzău şi Vrancea, trei în Banat, unul în Oltenia şi unul în Prahova. Nouă dintre aceastea au avut magnitudine peste 4 pe scara Richter, ceea ce este ieşit din comun. Toate în ultimele 30 de zile. Au fost mai multe decât de obicei, mai mari şi răspândite prin ţară. „Într-adevăr, activitatea seismică din ţara noastră este mai mare acum decât în anii trecuţi, în aceeaşi perioadă, decembrie-ianuarie. Ceva asemănător s-a mai înregistrat în anul 1999. Au fost mai multe cutremure mai mari de 4 pe scara Richter şi mai multe de suprafaţă. Este adevărat că acum 20 de ani aveam doar 20 de aparate de înregistrat seismele, iar acum avem o sută, deci culegem mai multe informaţii şi mai repede. În Banat, înregistram doar cutremurele mai mari de 3 pe scara Richter, acum aflăm despre toate. Noi nu spunem că nu se poate produce un cutremur mare, devastator. Dar nu putem face predicţii, să spunem când va fi un seism catastrofal. Doar le studiem. Cele de acum arată că a fost acumulată o cantitate mare de energie care s-a eliberat”, a explicat, pentru Click!, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.În aceeaşi perioadă a anului trecut, 21 decembrie-22 ianuarie, aparatele au înregistrat doar 40 de seisme în zona Vrancea, faţă de cele 51 de acum, în acelaşi interval de timp. Acum au fost nouă cutremure mai mari de 4 pe scara Richter, faţă de acum un an când au fost doar cinci. În ultimele 30 de zile, s-a mişcat pământul şi în zone mai puţin active şi la mică adâncime: Mărăşeşti, Predeal (Prahova), Baia de Aramă (Caraş-Severin), Târgu Jiu (Gorj). În lunile octombrie şi noiembrie, au fost înregistrate cutremure şi lângă Satu Mare şi la nord de Arad.

Seismele României

Sunt informații despre cutremure încă din anul 984. De atunci, până acum, s-au produs circa 12.000 de mișcări ale pământului, dar doar 3.940 au fost cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter.

  • În afară de zona Vrancea, au fost înregistrate cutremure în zone mai puțin cunoscute cu activitate seismic: Cluj, Sibiu, Slatina, sectorul 6 al Capitalei.
  • Cel mai mare seism produs în România, în zona Vrancea, în anul 1802 și a avut magnitudinea 7,9 pe scara Richter. A fost simțit până la Kiev și Moscova și a produs pagube importante.
  • Zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime mare, dar pot fi devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 - 7,9 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice cutremure din ţară

1802 -7,9 pe Richter

  • 1812 - 6,5 pe Richter
  • 1829 - 7,3 pe Richter
  • 1838 - 7,5 pe Richter
  • 1908 - 7,1 pe Richter
  • 1940 - 7,7 pe Richter
  • 1977 - 7,4 pe Richter
  • 1986 - 7,1 pe Richter
  • 1990 - două cutremure de 6,9 şi 6,4 pe Richter
  • 2004  - 6 pe Richter

PERICOL! Actorul Radu Beligan locuieşte în bloc cu bulină roşie

Radu Beligan a ajuns la 91 de ani, urcă pe scenă seară de seară şi nimic nu mai pare că-l sperie. Nici faptul că locuieşte într-un bloc cu bulină. Fotoreporterii Click! l-au surprins serile trecute în timp ce se întorcea de la teatru. Însoţit de fidela sa nepoată, marele actor a luat un taxi până acasă, pe Calea Victoriei. Aici, a coborât, a deschis uşa grea a blocului „însemnat” şi a păşit cu greutate în scara întunecată şi cu miros de igrasie. Aşa cum povestea chiar maestrul, într-un interviu publicat  de jurnalul.ro, nu se teme de cutremure, ci mai mult e uluit că el munceşte la 91 de ani şi stă într-un simplu apartament în timp ce alţii au făcut averi fără muncă. „Mi-a zis una speriată: «Cum, dom’le, joci la 90 de ani?». Şi i-am spus: «Ce să fac, dragă, dacă am nevoie să duc şi eu o viaţă decentă?» Eu, când citesc declaraţiile de avere ale ăstora, ale politicienilor, sunt încremenit. Sute de milioane de euro, case, tot ce vrei... şi eu sunt uluit, trăsnit, că trebuie să muncesc şi acum ca să trăiesc decent... Şi stau într-o casă cu bulină roşie!...”, spunea Beligan.

În Bucureşti, sunt 770 de clădiri cu bulină roşie, din care 190 de clădiri încadrate în categoria „pericol public”. În perioada 2000-2013, doar 16 au fost consolidate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
W Buffet webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net